rudbeckia

Altijd zon in de tuin dankzij rudbeckia

Helaas brengt de rudbeckia (Nederlandse naam ‘zonnehoed’) niet letterlijk de zon naar je tuin, maar in figuurlijke zin is het echt een zonnestraaltje. Dat ’tje’ kun je trouwens wel weglaten, want deze plant wordt al snel groot. Ik vind hem prachtig en vertel je graag meer over deze lang bloeiende vaste plant.

Ooit, lang geleden, vond ik gele bloemen niet mooi. Dat zal wel iets met de tijdsgeest te maken hebben gehad, want vaste plantenborders werden in die tijd standaard ingericht met roze en paars bloeiende vaste planten. Een toefje wit kon nog net. In tuinen van andere liefhebbers en tuinbladen zie ik dat ik al lang niet meer de enige ben die in de loop der jaren is gezwicht voor zonnig geel.

rudbeckia
Deze plant is twee jaar oud en al een flinke bos!

Rudbeckia combineren

De rudbeckia is ook niet een beetje geel, maar echt intens geel. Dat wordt nog eens versterkt door het zwarte hart van de bloem. Dat maakt hem extra bijzonder, vind ik. Uiteraard is deze kleur goed te combineren met oranje en rood, maar in mijn tuin is hij naast een phlox beland waarvan ik bij het verplanten nog niet wist of het een roze of wit exemplaar was. Het bleek de witte te zijn en dat combineert prachtig met het geel en zwart van de rudbeckia. Ze zijn ook ongeveer even hoog, waardoor ze een stijlvol duo vormen. Zelf houd ik ook wel van tegenover elkaar liggende kleuren op de kleurencirkel en ik zie de combinatie met het dieppaars van salvia bijvoorbeeld wel voor me.

rudbeckia
Op de vaas met roze phlox, donkerrode en roze dahlia’s.
rudbeckia
helaas heb ik geen foto van rudbeckia naast de witte phlox, maar wel met deze witte lelie.

Soorten

Volgens Wikipedia zijn er 25 soorten rudbeckia erkend. Ik heb de soort die je volgens mij het meeste ziet bij tuincentra: rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’. Hij bloeit van augustus tot en met oktober. Niet alleen volgens het kaartje van de kweker, maar ook volgens mijn waarneming. Maandenlang staat deze plant dapper te stralen. Goldsturm is volgens het plantenlabel 60 centimeter hoog, maar de mijne is volgens mij hoger. Elders kwam ik ook hoogtes van 80 tot 100 centimeter tegen voor deze soort en dat komt volgens mij meer in de buurt. ‘Little goldstar’ is een lage variant, die wordt zo’n 40 centimeter hoog.

Verzorging

Daar kan ik kort over zijn: de rudbeckia heeft eigenlijk geen aandacht nodig. Je hoeft er alleen maar naar te kijken. Hij staat het liefste in de volle zon, maar bij mij heeft hij het eerste jaar in de halfschaduw gestaan en daar deed hij het ook goed. Hij houdt verder van vochtige, goed doorlatende grond. Dit jaar heb ik de uitgebloeide bloemen in het najaar niet afgeknipt en dat zag er mooi uit in de winter.

rudbeckia
In de winter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.