Geraniums stekken: gratis planten erbij

Toen ik bij Gardeners’ World (elke vrijdag, BBC Two) zag hoe Monty Don zijn geraniums afknipte, besloot ik ook stekjes te nemen van de planten die deze winter binnen hebben gestaan. Inmiddels staan ze in potjes en kan het wachten op wortelgroei beginnen.

Het gaat hier dus om de plant die wij in Nederlands geranium noemen en waarvan de botanische naam pelargonium is. De tuincentra staan er in voorjaar en zomer vol mee. Ik heb een knalroze en een geurgeranium. In de winter stonden ze in de garage en heb ik er eerlijk gezegd niet naar omgekeken. Daar kunnen ze blijkbaar wel tegen, want ze hebben allebei nieuwe blaadjes gemaakt.

Vorig zomer.

Flink snoeien

Inmiddels weet ik dat ze in het voorjaar een stevige snoeibeurt nodig hebben. Ik zag hoe Monty Don zijn geraniums kortwiekte en de afgeknipte takjes in een potje water zette. Die ging hij later stekken. Van mijn planten zou ik er ook graag meer willen, dus dit moest ik ook maar eens gaan proberen.

De geraniums ontdaan van dood materiaal en flink gesnoeid.

Beide planten hadden veel droge takken en bladeren, maar dus ook nieuwe blaadjes. Een paar weken geleden heb ik ze buiten gezet en ze hebben dus ook wat nachtvorst, natte sneeuw en hagel meegemaakt. Ze staan wel redelijk beschut in een plantenkast tussen twee muren op het zuiden. 

Stekken

Vandaag heb ik de planten goed kort geknipt en er op gelet dat er nieuwe blaadjes aan de plant bleven zitten. Daarna heb ik van de afgeknipte delen de onderste blaadjes verwijderd en het steeltje onder een bladknoop recht afgesneden. Toen heb ik ze per twee in een potje met potgrond gezet.  

Stekjes maken.

Warmte en water

Nu breekt het onderdeel van tuinieren aan dat ik lastig vind: wachten. De stekjes gaan in ieder geval vertroeteld worden, want ze staan voorlopig in de zonnige bijkeuken, naast wat zaailingen die elke dag bekeken en besproeid worden. Ik heb wel eens gezien dat de stekjes worden afgedekt met een plastic zakje, maar die heb ik niet in huis en ik denk dat de bijkeuken warm genoeg is.

Deze zomer hopelijk meer vrolijke geraniums in de tuin!

3 gedachtes over “Geraniums stekken: gratis planten erbij”

  1. Je kunt de stekjes ook in water zetten. Zodra er zich worteltjes gevormd hebben, kun je ze planten !! Succes gegarandeerd!1
    Groetjes Thea♥

  2. Hoe moet ik geranien zaaien,heb geel geranienzaat. Bij mij komen spritjes maar zij fallen om en blijven niet staan wat moet ik doen om goede Plantjes tekreigrn. S.Brader

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.