Bloemen binnen voorzaaien: dit zijn mijn eerste ervaringen

Net als zoveel tuinliefhebbers stond ik begin maart te popelen om de eerste zaadjes in de grond te stoppen. Dit jaar had ik een nieuwe missie: bloemen zaaien. Inmiddels zijn de eerste resultaten zichtbaar en daar heb ik al het één en ander van geleerd.

Met bloemen zaaien heb ik tot nu toe nog maar weinig succes gehad. Ik genoot al wel eens van zinnia die ik buiten zaaide. Ook goudsbloem, slaapmutsje en duizendschoon lukten prima. Maar de leeuwenbek en kattensnor kwamen niet op. Begin deze maand deed ik een nieuwe poging, volop geïnspireerd door het boek ‘Bloemen uit de tuin’ van Silvia Dekker. Ik schreef er eerder dit enthousiaste artikel over. 

Duizendschoon heb ik al eens succesvol grootgebracht, van zaadje tot bloemen in de vaas.

Dun zaaien

Ik was heel lang in de veronderstelling dat ik veel moest zaaien om een heleboel bloemen te krijgen, maar zaaide daardoor te dicht op elkaar en dunde ze niet uit, waardoor de zaailingen elkaar verstikten. Dit jaar zaaide ik dus zo dun mogelijk en zodra het enigszins kon, dunde ik de zaailingen uit zodat een paar plantjes de ruimte kregen om door te groeien. 

Ik zaaide veel verschillende soorten.

Slungelige zaailingen

En toch…gaat niet alles zoals ik me voorgesteld had. Veel zaailingen zijn namelijk heel lang en slungelig. Ze hebben nog maar twee kiemblaadjes, maar zijn al zo lang dat ze nauwelijks rechtop kunnen staan. Met de stokrozen is het gelukt ze te verpotten, terwijl dat eigenlijk pas de bedoeling is als het plantje zijn eerste echte paar blaadjes heeft. Ik weet inmiddels wat ik fout heb gedaan: ze staan te warm. In mijn zoektocht naar een ruimte met voldoende licht kwam ik uit in de bijkeuken. Deze heeft twee ramen op het zuiden, maar we hebben hier ook vloerverwarming. Daardoor is het er altijd zo’n 20 graden. Of warmer als de zon volop schijnt. In ‘Bloemen uit de tuin’ staat dat je de kweekbakken boven de verwarming kunt zetten om de zaadjes snel te laten ontkiemen, maar dat ze daarna liever niet in de zon staan. Die laatste informatie was mij ontschoten toen het eerste groen zichtbaar was. Goed begonnen dus, maar niet goed afgemaakt.

Dit dus…van die slappe slungels. De boerenorchidee op de voorgrond heb ik niet kunnen redden. De trechtermalva erachter heb ik eerst nog verspeend, maar hij heeft de verhuizing naar een eigen potje niet overleefd. Helemaal achteraan staan de zaailingen van de gele struiktomaat en die doen het prima. Logisch: tomaten houden van warmte.

Potgrond of zaaigrond

Gewoon eigenwijs geweest. Je kent het wel: je leest overal dat je zaaigrond moet gebruiken, maar hebt het niet in huis. Wel potgrond en teveel zin om te beginnen. Hoewel sommige zaden het best doen, weet ik inmiddels dat potgrond teveel voeding bevat voor jonge plantjes.

Slaapkamerverbouwing

Inmiddels heb ik op verschillende plekken gelezen dat het vertroetelen van zaailingen het beste gaat in een ruimte die licht en koel is. Een slaapkamer is daarom vaak ideaal. Ik heb twee lichte slaapkamers waar ik mijn zaailingen zou kunnen grootbrengen, maar die kamers zijn we aan het verbouwen. Ze zijn volledig gestript en in afwachting van de stukadoor en tapijtlegger. Niet de meest gunstige plek om kwetsbare plantjes te stallen, want ze zullen regelmatig in de weg staan en dus opnieuw moeten verkassen. 

Buiten zaaien

Ik overweeg met de mislukte soorten een nieuwe poging te wagen in de volle grond. Dat heeft een nadeel: je moet er een zaaibedje voor creëren. Een plekje dat onkruidvrij is, mooi rul geharkt, een beetje vochtig gemaakt en vooral: goed herkenbaar als zaaibed. Prikkertje erbij en in overzichtelijke geultjes zaaien, zodat een zaailing te onderscheiden is van onkruid. En ik zal die plekjes in de gaten moeten houden, want ook nu moet er uitgedund worden. We gaan zien of het werkt. In de moestuin is het geen probleem omdat ik daar overzichtelijke vakken heb. Tussen de vaste planten in de borders lijkt het me een stuk lastiger.

Hoera: zonnebloem, gele struiktomaat en stokroos!

Soorten die het in mijn warme bijkeuken overigens prima doen: zonnebloem en gele struiktomaat. Die wekken de indruk uit te gaan groeien tot volwassen planten. 

Zonnebloem en gele struiktomaat doen het wel. Van beide heb ik een paar potjes, dus nog iets meer kans op succes.
Voor de stokroos heb ik ook nog hoop…

Heb jij ervaring met bloemen voorzaaien en heb je tips?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.