Bloemen uit eigen tuin op de vaas: met dit boek gaat het lukken

Meer bloemen in de tuin én bloemen uit eigen tuin op de vaas. Dat is het streven. Pogingen om zelf bloemen te kweken zijn tot nu toe niet zo succesvol geweest, maar ik heb goede hoop voor het volgende seizoen. Deze herfst en winter herlees ik namelijk ‘Bloemen uit de tuin’ van Silvia Dekker. Misschien wel een paar keer.

In de zomer bestelde ik het boek en ik las het van kaft tot kaft. Best bijzonder, want de meeste tuinboeken lenen zich daar niet voor. Meestal is zo’n boek een naslagwerk. Ook fijn, maar eindeloos lezen over mogelijkheden en tips voor de uitvoering, vergezeld van inspirerende foto’s, vind ik het toppunt van tuingeluk.  Bloemen uit de tuin is zo’n boek. 

Bloemen uit de tuin van Silvia Dekker.

Zelf zaaien

De ondertitel is ‘Zelf zaaien, planten & plukken’ en daar gaat mijn tuinhart sneller van kloppen. Ja, dat wil ik! Inmiddels ken ik het plezier van groente eten die ik zelf gezaaid heb, dus nu wil ik kunnen kijken naar bloemen die ik nog als zaailing gekend heb. De mooiste boeketten niet meer in de winkel kopen, maar gewoon zelf plukken! Dat is ook nog eens een stuk duurzamer. Van zelf gezaaide slaapmutsjes, goudsbloemen, duizendschoon en zinnia’s heb ik al een paar keer genoten, maar waarom mislukte de leeuwenbek en wat doe ik verkeerd met papaver? 

Dit soort schoonheden wil je toch in alle denkbare kleuren toevoegen aan je bloementuin?

Inspirerende foto’s

Voor het geval je geen zin hebt in een leesboek over bloemen: Bloemen uit de tuin is ook een ‘plaatjesboek’. Want zonder prachtige foto’s is een boek over tuinieren natuurlijk niet erg inspirerend. We willen verleid worden door mooie tuinen, gefotografeerd met het juiste licht, vanuit een aantrekkelijke hoek en planten of variëteiten die ons nieuwsgierig maken. Geloof me: ook nu stelt het boek van Silvia Dekker niet teleur. 

Aan de slag met de mooiste soorten. Tips om zo lang mogelijk te genieten van snijbloemen uit eigen tuin vind je ook in dit boek.

Eindeloos veel tips

Tijdens het lezen groeide het vertrouwen: misschien lukt het mij volgend jaar ook om zelf bloemen te zaaien waarmee ik vervolgens ook nog mooie boeketten kan maken. Silvia Dekker geeft eindeloos veel tips voor beide. Ze laat je niet alleen zien hoe mooi de bloemen in haar tuin zijn, maar leert je van alles over zaaien in de volle grond, binnen voorzaaien, afharden en uitplanten, verschillende soorten bloemen en planten, bloemen kweken in potten, een border ontwerpen, bloemen goed houden op de vaas en natuurvriendelijk tuinieren. Kortom: alles wat je wilt weten als je een tuin vol bloemen wilt en graag je groene vingers aan het werk zet.

Deze bloemen plukte ik dit jaar uit eigen tuin. Dahlia, daglelie, rudbeckia, phlox, verbena en zinnia. 
Ook duizendschoon heb ik al eens succesvol grootgebracht, van zaadje tot bloemen in de vaas.

De komende maanden houd ik dit boek in de buurt, zodat ik alle informatie nog een keer kan lezen, plannen kan maken en kan wegzwijmelen bij plaatjes van kleurrijke bloemen. 

Heb jij veel bloemen in de tuin die ook geschikt zijn voor de vaas?

3 gedachtes over “Bloemen uit eigen tuin op de vaas: met dit boek gaat het lukken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.