Pastinaak kweken is een makkie

Als je pastinaak lekker vindt en een moestuin hebt, kan ik je aanraden deze groente een plaatsje te geven. Het is namelijk niet moeilijk om pastinaak te kweken. Ik moestuinier nog maar een paar jaar, maar pastinaak is elk jaar een succes.

Deze week heb ik twee pastinaken geoogst en dezelfde dag nog verwerkt in een quiche met wortel. Misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar ik vond het lekker. Het geeft ook meteen aan hoe veelzijdig deze wortelgroente is: hij kan in een stamppot (in plaats van of met aardappel), maar ook in een wokgerecht, in de soep of gekookt als bijgerecht. De smaak leent zich ook goed voor combinaties met andere groenten. Gewoon recepten opzoeken of zelf wat proberen!

Zaaien

Ik zaaide pastinaak Guernsey van Horti Tops in april in de volle grond. Volgens de methode van de Makkelijke Moestuin zaaide ik maar een paar zaadjes. De wortel heeft wel wat ruimte nodig dus twee planten in een vakje van 25 bij 25 centimeter leek me meer dan genoeg. Toen er meerdere zaailingen opkwamen heb ik uitgedund totdat ik twee sterke plantjes overhield.

Pastinaak Guernsey van Horti Tops.

Verzorging

Daarna was het alleen nog een kwestie van water geven. Dat geldt natuurlijk voor meer groenten, maar pastinaak lijkt het gewoon altijd te doen. Bij veel regen of juist droogte heb ik aan de plant niet gezien dat hij extra aandacht nodig had. Het is een groente die niet veel last heeft van ziekten en plagen. Ideaal! Het mooie frisgroene blad vond ik bovendien mooi staan in de moestuinbak.  

Het blad van de pastinaak is de hele zomer tot aan de oogst mooi groen gebleven. Staat hartstikke mooi in je moestuin!

Oogsten

Deze week heb ik ze dus geoogst. Dat had later gekund en het schijnt dat pastinaak zelfs zoeter wordt als er nachtvorst overheen is geweest. In het boekje ‘Van zaaien tot oogsten’  van Hans van Eekelen (aanrader!) staat zelfs dat je pastinaak het beste kunt bewaren door ze in de grond te laten zitten. Eenmaal geoogst zijn ze namelijk niet lang houdbaar. Ik heb ze een paar uur na het oogsten gegeten en vond ze ook dit jaar erg lekker!

Tussen de wortels en twee kleine bietjes, net geoogst.
Gewassen. Om hem te verwerken in een gerecht moet je pastinaak schillen, net als wortel.

Combinatieteelt

Pastinaak verdient wat mij betreft elk jaar ene plekje in mijn moestuin. Misschien moet ik er volgend jaar wat meer zaaien, aangezien de oogstperiode dus heel lang is. Dan kan ik in de herfst en winter een paar keer genieten van deze groente. Pastinaak combineert in de moestuin niet zo goed met sla en tomaat, dus dat is iets om rekening mee te houden als je hem zaait. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.