Calathea orbifolia met bruine bladeren? Zorg voor afwatering!

Mijn calathea orbifolia heeft me voor eens en altijd duidelijk gemaakt dat een binnenpot van groot belang kan zijn voor een kamerplant. Toen de bladeren bruine randen kregen, duurde het even voordat ik snapte wat er aan de hand was, maar uiteindelijk bleek dat ik hard op weg was mijn calathea te verzuipen. 

Natuurlijk zocht ik de oplossing in een kamerplantenboek en online, maar er werden verschillende oorzaken genoemd voor bladeren met bruine randen. De plant zou ook te licht kunnen staan, al kon ik me dat niet voorstellen. Mijn calathea orbifolia staat midden in de kamer, met behoorlijk wat afstand tot ramen en aan de minst zonnige kant van het huis. Teveel water is een andere veel genoemde oorzaak, maar de grond voelde niet erg nat.

Lelijke bruine randen aan de bladeren en zelfs een volledig geel geworden blad.

Niet teveel water

Bij mijn schoonzus zag ik een calathea orbifolia zoals hij bedoeld is: vol gezonde bladeren. Toen ik haar vroeg naar de verzorging vertelde ze dat ze niet bijzonder veel aandacht aan de plant besteedde. Af en toe een flinke slok water, maar geen overdreven hoeveelheid en hooguit één keer per week. Haar dochter heeft dezelfde plant op haar kamer staan en kijkt er zelfs nauwelijks naar om. Toch doet ook haar exemplaar het prima. Bruine randen hadden ze geen van beiden. 

Oeps…

Afwatering dankzij een binnenpot

Toen heb ik eens gevraagd of deze planten misschien in een binnenpot stonden. Jazeker, allebei! Die van mij stond in een grote kunststof sierpot waar ik destijds geen passende binnenpot bij had en daarom had ik ervoor gekozen de plant rechtstreeks in de sierpot te zetten. Ik vulde de pot eerst met een laag hydrokorrels, met het oog op afwatering. Na het gesprekje met mijn schoonzus ontstond toch het vermoeden dat dit geen verstandige keuze was geweest en al snel bleek dit inderdaad het probleem te zijn.

Potgrond veranderd in modder

Ik haalde mijn calathea orbifolia dus uit zijn pot en stuitte na de bovenste laag potgrond op modder. Daaronder trof ik steeds meer water aan. De hydrokorrels hadden dus niet voor voldoende afwatering gezorgd. Waarschijnlijk heb ik ook teveel water gegeven, want als beginnend kamerplantenverzorger maakte ik de denkfout dat een plant die niet happy is vooral meer water wil. Ik had overigens ook gelezen dat deze kamerplant best grote dorst heeft, maar had het waarschijnlijk overdreven. Al dat water kon bovendien geen kant op.

Binnenpot op een verhoging

Ik haalde de grootste binnenpot die ik had uit de garage, maakte hem schoon met heet water en zeep en vulde hem met nieuwe potgrond en mijn calathea orbifolia. Deze binnenpot heeft wel de goede diameter, maar is niet hoog genoeg voor de sierpot. Dat heb ik opgelost door een omgekeerde binnenpot in de sierpot te zetten en daar de binnenpot met plant op te zetten. Zo heeft hij de juiste hoogte.

De omgekeerde bloempot op de bodem doet dienst als verhoging.

Nieuwe bladeren!

Inmiddels kan eventueel overtollig water weg via de gaten in de bodem van de binnenpot en uiteraard geef ik minder water dan voorheen. Er is nu ook luchtcirculatie ontstaan rond de binnenpot, dat helpt misschien ook nog ene beetje. Mijn calathea orbifolia bedankte me voor deze reddingsactie door nieuwe bladeren te maken. Voorlopig laat ik nog wat lelijke bladeren zitten, totdat er genoeg nieuwe zijn gevormd. Dat doen kamerplanten volgens mij niet in de herfst en winter dus het zal nog even duren voordat ik ook een plant vol gezonde bladeren heb. Ondertussen heb ik al wel veel geleerd!

Het eerste blad (achteraan) is klein gebleven en heeft nog een bruin randje, maar de bladeren die daarna gevormd werden zijn prachtig!

18 gedachtes over “Calathea orbifolia met bruine bladeren? Zorg voor afwatering!”

   1. Bedankt voor uw uitleg! Heel veel aan gehad… Zat met zelfde probleem, en bij oorzaken las ik doorgaans dat Calathea’s veel water nodig hebben… Duidelijk vaker ‘niet meteen’ de oplossing….eerder het omgekeerde….

  1. Volgens mij na een paar weken. Er komt steeds één blad per keer, maar dat proces is bij mij nog steeds gaande, dus ik heb goede hoop dat de plant zich volledig herstelt. Succes!

 1. Regelmatig besproeien van de bladeren helpt ook. En zet de plant eens in de zoveel tijd in de badkamer terwijl je een douche neemt. Vindt ie ook fijn!

 2. Mijn Calathea had, toen ik hem kocht de bladeren mooi omhoog staan. Na een tijdje zakten ze meer omlaag en ‘hangen’ ze wat. Vandaag heb ik een plantenspuit gekocht en hem voor het eerst besproeid. Helpt dat ook daar voor? Ook werden een paar bladeren al een beetje bruin. Ik geef hem altijd één keer per week water, dus echt teveel zal het niet zijn, maar ook bij mij staat hij niet in een binnenpot. Eens in de gaten houden wat hij doet.

  1. Ik hoop dat het besproeien van de bladeren helpt, ik ben er zelf ook mee begonnen. Bij mij zijn de bladeren ook wat gaan hangen… Succes ermee!

 3. Calatheas kunnen lastige planten zijn betreft water geven..

  Hoeveel water een plant nodig heeft, hangt van meerdere factoren af (zonlicht, luchtvochtigheid, grootte etc.). Een trucje is om je vinger een aantal cm diep in de potgrond te steken om zo te checken hoe vochtig de aarde is. Heb je je plant water gegeven, maar blijft de aarde na een aantal dagen nog steeds heel erg nat, dan moet je de volgende keer wat minder geven. Is de grond al snel opgedroogd en verlangt je plant naar een lichtvochtige grond, dan moet je de volgende keer iets meer geven.

  Ook kan je het inschatten aan de hand van het gewicht van de plant (hier krijg je wel gevoel voor). Voelt je plant licht aan als je ‘m met binnenpot optilt? Dan heeft ie wat water nodig. Voelt je plant zwaar aan, dan nog even niet.

  Je kunt je planten ook van onderen water geven! Neem een emmer of teil met een laagje water en laat je plant in binnenpot er zo’n 15 minuten in staan. Je plant neemt dan de hoeveelheid water op die hij nodig heeft.

   1. Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk, maar na jaren van planten dood laten gaan, heb ik een paar weken geleden de app plantsome gedownload. Die geeft ‘precies’ aan wat ze nodig hebben en sindsdien voel ik veel meer liefde voor mijn planten. En blijkbaar willen ze veel meer en veel vaker drinken dan ik dacht. Oeps

    1. Oppassen met Plantsome. Ik heb al veel planten weten doodgaan door exact de instructies van de app te volgen.
     De app kent de omstandigheden in je huis (vochtigheid en temperatuur) niet. Best is gewoon te voelen of de aarde vochtig is, met je vinger of een stokje. Een vochtmeter kan ook handig zijn. Maar blindelings op de app vertrouwen zou ik niet doen.

  1. Bedankt zeer nuttig. Komen er nu nieuwe bladeren aan of is dat pas in het voorjaar en welke plantenvoeding heeft hij nodig?

 4. Van harte dank voor de uitleg!!!. Ik krijg precies dezelfde issues en pas gelijk uw methode toe!

  Ik had mijn orbifolia ook gelijk in de sierpot ( keramisch) gezet en wat gravelstones geplaatst onder in de pot en dan wat nieuwe potaarde. Flink nat gemaakt met regenwater en wat fertilizer. Er bleef geen water in de pot en de aarde was niet te nat maar wel vochtig.
  Ineens kreeg ik bruine randen en 1 langzaam geel wordend blad.

  Ik woon in de tropen maar ook binnenshuis blijken er issues te zijn met de calathea’s.

  Enfin thank you en ik volg de progressie van mijn plant.

 5. Als de bladeren gaan hangen, heb je net te laat water gegeven. Ze noemen de plant ook wel een drama queen, doe je iets verkeerd, laat ze het gelijk weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.