De mooiste ooievaarsbek: Geranium Rozanne

Ooievaarsbek is een geweldige vaste plant, maar binnen deze soort spant Rozanne de kroon. Wat een topper is dit! Ik kocht in het voorjaar een exemplaar en heb zelfs nu, half oktober, vanaf mijn werkplek uitzicht op de mooie blauwe bloemen. In dit artikel vertel ik je alles over deze geweldige plant. 

De botanische naam van ooievaarsbek is Geranium. Bij die naam denk je al gauw aan de eenjarige, uitbundige bloeiende potplant, maar de botanische naam daarvan is Pelargonium. Geranium Rozanne schijnt overigens ook verkocht te worden onder de naam Jolly Bee. Tot zover de naamgeving. Door naar de vele pluspunten van deze beauty!

Geranium Rozanne, half oktober. In de rest van de tuin is het al echt herfst, maar deze vaste plant bloeit nog even door!

Lange bloeitijd

Volgens de geleerden bloeit Geranium Rozanne van mei tot aan de eerste nachtvorst en ik geloof het meteen. In mijn tuin staan ook een lichtroze (geranium macrorrhizum) en een blauwe geranium (vermoedelijk Johnson’s Blue) die ongeveer een maand bloeien. Verder heb ik een bloedooievaarsbek (geranium sanguineum). Die bloeit het langst en was jarenlang mijn favoriet, maar Rozanne overtreft wat mij betreft ook deze schoonheid. 

Bloedooievaarsbek is ook mooi.

Opvallend uiterlijk

Ten eerste is de kleur niet alledaags. Hij is behoorlijk blauw en dat zie je niet vaak bij tuinplanten. Het hartje is wit en dat maakt het blauw nog intenser. In het wit zijn fijne donkere adertjes te zien. De bloemen zijn ongeveer vijf centimeter groot en de plant zit maandenlang vol met bloemen. Samen zorgen ze voor een echte kleurexplosie.

Blauw met een wit hartje en fijne adertjes.

Bodembedekker

Rozanne wordt zo’n 30 tot 40 centimeter hoog en de plant is mooi compact. De bladeren en bloemen bedekken al snel een stukje grond en het is dan ook een goede soort om te gebruiken als bodembedekker. Net als andere tuingeraniums verdwijnt Rozanne in de winter onder de grond, dus het is een bodembedekker waar je niet het hele jaar plezier van hebt.  

Bijenplant

Bijen zijn gek op ooievaarsbek, niet alleen op Rozanne. Ook dat is een goede reden om deze vaste plant in je tuin te zetten. Doordat Rozanne zo lang bloeit, kunnen bijen er maandenlang voedsel vinden. 

Makkelijk te verzorgen

Aan een ooievaarsbek heb je geen of weinig werk. Ze houden van gefilterd zonlicht of volle zon. Mijn Geranium Rozanne staat in de halfschaduw en doet het daar prima. Hij is niet wintergroen, maar wel winterhard. In het voorjaar loopt een ooievaarsbek altijd weer uit. Als de plant te groot wordt, kun je hem gemakkelijk delen. Steek er een stuk af en plant dit elders in de tuin of geef het aan een andere tuinliefhebber. Ooievaarsvek heeft wortelstokken en als je hem verplaatst, ziet hij er eerst wat slordig uit, maar dat herstelt snel. Oh ja, deze plant doet het ook in een pot. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.