Courgettes kweken in een pot

Met het voorzaaien van courgettes heb ik nog geen succes gehad, dus dit jaar deed ik het anders. Na ijsheiligen zaaide ik buiten in een speciekuip vol potgrond. En voor het eerst at ik courgettes uit eigen tuin!

Courgettes worden vaak binnen voorgezaaid zodat het na ijsheiligen al een flinke plant is die buiten verder kan groeien. Je kunt daardoor eerder oogsten. Tot dit punt ging het steeds goed: het zaadje ontkiemde in mijn kweekkastje binnen en al snel had ik een aardig plantje. Maar de eerste keer was ik ongeduldig. Het was al vroeg in het jaar warm en ik zette mijn kleine courgette alvast in mijn moestuinbak. Dat heeft hij niet overleefd. Goh, vandaar die instructies in boeken en op zaadzakjes! Daarna wachtte ik langer, maar liet ik de zaailing niet afharden. Opnieuw een kwestie van te weinig geduld dus eigenlijk. 

Courgette in speciekuip

Kan gebeuren, al doende leert men. Maar daarmee had ik nog steeds geen zelfgekweekte courgettes. Ik had al eens gelezen dat ze best in een grote bak gekweekt kunnen worden, dus ik zette een speciekuip op een zonnige plek, vulde hem met potgrond en drukte twee zaadjes in de grond. Ik koos voor het ras Black Beauty. Het was inmiddels eind mei.

De eerste kiemblaadjes, altijd mooi.
Het is niet te geloven hoe snel die twee blaadjes uitgroeien tot een plant van dit formaat.

Courgette groeit razendsnel

Ook nu ontkiemden de zaadjes snel en groeiden de zaailingen hard. Om het mooiste exemplaar de ruimte te geven, verwijderde ik de kleinste. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel groter mijn kleine courgette elke 24 uur was geworden. En dan komt vanzelf het moment waarop je als moestuinier zit te wachten: bloemen!

Knoppen in de courgette.
Al heel snel bloemen!

De eerste vruchten

Zodra ik de eerste knop ontdekt had, was deze binnen twee dagen uitgegroeid tot een grote gele bloem en niet veel later kon ik zien dat de bijen hem gevonden hadden. Het begin van een vrucht was zichtbaar en ook dit groeide snel uit tot een courgette van formaat. Ik laat ze overigens niet te groot worden, omdat kleine courgettes steviger en volgens mij ook lekkerder zijn. De plant blijft trouwens maandenlang vruchten produceren.

Courgettes in ontwikkeling.
De plant blijft produceren.

Binnen voorzaaien en dan afharden

Ik geef het binnen voorzaaien natuurlijk niet op. Dat betekent afharden. Ik ben benieuwd of ik het geduld kan opbrengen om mijn zaailingen elke dag even te laten wennen aan de buitenlucht voordat ze zich in de volle grond kunnen redden.

Wat is jouw ervaring met het zaaien van courgettes?

Een gedachte over “Courgettes kweken in een pot”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.