Een bramenstruik leiden zonder muur of schutting

Een bramenstruik heeft veel ruimte nodig en in de tuin wil je die lange, slungelige takken natuurlijk een beetje organiseren. Je kunt de braam leiden tegen een muur of schutting, maar als je die niet hebt volstaat een plantensteun ook. Ik laat je zien hoe ik mijn bramenstruik heb geleid.

Een braam of framboos leiden gebeurt vaak op draden die gespannen worden tussen paaltjes. Ook dat is voor mij geen ideale oplossing, omdat ik dan niet meer bij mijn klimop kan komen om hem te snoeien. Daarom kocht ik een paar jaar geleden een metalen plantensteun en bevestigde mijn doornloze braam (Thornless Evergreen) hier aan. 

De bramen van Thornless Evergreen op de plantensteun.

Uitlopers zo snel mogelijk vastbinden

Het eerste jaar moest ik nog een beetje oefenen, zoals zo vaak in de tuin. De belangrijkste les die ik leerde: houd de braam in het groeiseizoen goed in de gaten. Uitlopers bind je bij voorkeur zo snel mogelijk aan de plantensteun. Een lange uitloper is vaak al minder buigzaam. Als je het bijhoudt, kun je een mooi ‘pad’ uitstippelen voor de uitlopers. De braam groeit snel dus elke dag, of tenminste een paar keer per week, controleren is geen overbodige luxe.

Hoge plantensteun

Omdat een bramenstruik erg groot kan worden (de Thornless Evergreen wordt maximaal vier meter), heb je een hoge plantensteun nodig. De mijne is ongeveer twee meter hoog, maar zo’n dertig centimeter daarvan zit onder de grond. Dat biedt dus nog steeds niet erg veel ruimte aan mijn braam en daarom slinger ik de uitlopers rond de steun. Door laag te beginnen en elke tak een paar keer rond de plantenstek te wikkelen, kan ik de takken toch kwijt.

De plantensteun begroeid.

Snoeien en opnieuw opbinden

De Thornless Evergreen moet aan het eind van de winter of het begin van het voorjaar gesnoeid worden. Je snoeit dan de takken die vrucht hebben gedragen tot op de grond. De nieuwe uitlopers bind je vast. Om dit klusje te klaren, haal ik alle takken los. Zo kan ik goed zien welke takken gesnoeid moeten worden en welke een nieuwe plek op de plantensteun krijgen.

De plantensteun voor mijn braam.

Binddraad

Om de uitlopers van de bramenstruik te bevestigen, gebruik ik binddraad met een kern van ijzerdraad. Het is sterk en je kunt de gebruikte stukjes steeds opnieuw gebruiken. Het is bovendien met één hand te buiten, terwijl je met de ander hand de tak vasthoudt. Dit binddraad kocht ik ooit bij Action. 

Binddraad met kern van ijzerdraad.

3 gedachtes over “Een bramenstruik leiden zonder muur of schutting”

  1. De takken voor het volgende jaar beginnen al uit te lopen voordat alle vruchten geoogst kunnen worden. Waar laat je die ? En het lijkt dat de zuil flink vol zit met takken, kun je dan nog wel makkelijk de bramen plukken? Het lijkt mij dat binnen in de zuil ook bramen hangen, kun daar nog bij komen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.