Nieuwe kippen bij andere zetten

Toen onze New Hampshire Betsy begin dit jaar overleed, bleef Nelly achter. Gelukkig kon ik in het voorjaar al nieuwe kippen kopen, maar hoe zorg je vervolgens voor een goede sfeer in het kippenhok? Dé methode bestaat waarschijnlijk niet, maar ik deel graag mijn ervaringen met je. Daar zitten vast tips bij waar je iets aan hebt als je nieuwe kippen neemt terwijl je er al één of meer hebt. 

Nieuwe kippen met beleid introduceren bij andere kippen is geen overbodige luxe. Ze kunnen ontzettend agressief op elkaar reageren als de pikorde bepaald moet worden en ik was dan ook al heel wat bloederige verhalen tegengekomen. Een goede voorbereiding is aan te raden.

Raadpleeg verschillende bronnen

Ik raadpleeg graag De kippenencyclopedie van Esther Verhoef (ja, zij van de thrillers) en Aad Rijs. Dit boek is een aanrader voor iedereen die kippen houdt of het van plan is. Verder zoek ik online aanvullende informatie op, wat meestal neerkomt op ervaringen van andere kippeneigenaren. Die twee samen geven me  een aardig beeld van wat ik kan verwachten en mogelijke oplossingen. Als je online informatie zoekt, kom je al gauw terecht op het kippenforum. Hier komt heel veel ervaring samen, dus doe er je voordeel mee. 

Zet kippen ’s avonds bij elkaar

Deze tip heb ik nu twee keer opgevolgd en heeft beide keren goed gewerkt terwijl de omstandigheden verschillend waren. De eerste keer kocht ik twee kippen bij verschillende fokkers, maar op dezelfde avond. Bij thuiskomst heb ik ze samen in het afgesloten nachthok gezet. De volgende ochtend was ik er getuige van dat het luikje omhoog ging (lees hier mijn artikel over ChickenGuard) en de dames rustig hun nieuwe ren gingen verkennen. Nelly en Betsy hebben nooit ruzie gehad.

New Hampshire en Bleu des landes
Nelly (links) en Betsy.

Dit voorjaar was dat natuurlijk anders: ik zette twee nieuwe kippen bij één kip die er al langer woonde. Ik kocht ze wederom aan het begin van de avond. Ook nu zette ik de nieuwe kippen samen in het afgesloten nachthok, maar ik liet Nelly  (op advies van de fokker) buiten. Toen de zon onder ging en Nelly op stok wilde, heb ik het luikje handmatig geopend. Nelly schrok van het nieuwe gezelschap en liet dat luidkeels horen, maar toen ik het hok sloot werd het rustig. De volgende ochtend bleven Olive en Pepper binnen, maar ze oogden ontspannen. Nelly deed alsof er niets aan de hand was. Dat bleef overigens niet zo…

Nelly toen ze een paar weken alleen was.

In de gaten houden

Om de pikorde te bepalen, wordt er gepikt. Zo simpel is dat in de kippenwereld. Nelly is een gezapig kipje en liet zich altijd leiden door Betsy, maar liet nu weten dat zij de oudste rechten had. Als kippen elkaar verwonden, moet je ze uit elkaar halen en ze tijdelijk in aparte hokken zetten. Zover kwam het gelukkig niet. Nelly heeft zich eerst gericht op Pepper, die uiteindelijk onder haar in de pikorde kwam. Ik schrok van de agressie, maar zag dat de strijd binnen acceptabele perken bleef. Daarna was Olive aan de beurt. Die is een stuk jonger en maakte destijds nog kuikengeluidjes. Daar schijnen volwassen hennen niet van te houden en Olive kwam dan ook onderaan in de pikorde. Veel strijd heeft dat niet gekost, Olive accepteerde haar positie meteen.

Afgezien van mogelijke ‘slachtpartijen’ moet je in de gaten houden of alle kippen eten en drinken. Nelly wilde vooral haar voer niet delen en dus heb ik op meerdere plekken in de ren bakjes met kippenkorrel neergezet. Die kon Nelly vanwege de afstand onmogelijk allemaal bewaken, waardoor Olive en Pepper toch voldoende konden eten. Na verloop van tijd heb ik dat afgebouwd. 

Niet teveel sturen

Omdat ik me zorgen maakte over de nieuwe kippen die na een paar uur nog niet uit zichzelf naar buiten waren gekomen, heb ik ze uit het nachthok gehaald en bij Nelly buiten gezet. Daarmee heb ik de strijd om de pikorde versneld in gang gezet en achteraf denk ik dat het beter was geweest om de nieuwe kippen zelf hun nieuwe leefomgeving te laten ontdekken. De eerste dag heeft Nelly doorlopend gekakeld (sorry buren!). Dat was waarschijnlijk niet gebeurd als ik meer geduld had gehad. Daarna werd het elke dag rustiger en nu ook Olive aan de leg is, heb ik een harmonieus toompje.

Met z’n drietjes.

Koop kippen niet te jong

Volwassen hennen schijnen niet zo goed te reageren op kuikens. Koop dus nieuwe kippen van ongeveer twintig weken oud, dan zijn ze net of bijna aan de leg. Ik ben zo dom geweest om niet te vragen naar leeftijd.

Olive (links) was echt heel jong. Inmiddels is ze de grootste van de drie.  
Op de eerste dag: nog niet buiten geweest.

Adviezen én gezond verstand

Niet alles is te vinden in een boek of op een forum. Soms moet je gewoon je gezonde verstand gebruiken. Dat deed ik door het voedsel te verdelen en dat vervolgens langzaam af te bouwen. Dat kan alleen als je je kippen in de gaten houdt en reageert op wat je ziet. Daar kom je een heel eind mee. 

Zo groot (en mooi) is Olive nu. Pepper is al veel langer volwassen en ook al veel langer aan de leg.

3 gedachtes over “Nieuwe kippen bij andere zetten”

  1. Ik had altijd twee kippen en heb er nu één over. Ik wil er graag weer één bij. Heb je daar ook tips voor?
    En kan ik dan het beste van hetzelfde ras erbij zetten of maakt dat niet uit?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.