Mijn tuin in juli

Wat is er in juli veel moois te zien! Meer kleur en ook veel bloemen om te plukken. Sommige soorten, zoals dahlia’s, geven alleen maar meer bloemen als je ze plukt, dus ik geniet ook binnen van al dat moois.

Eerst maar eens een fotoreportage van de mooiste bloemen die deze maand bij mij bloeien:

Wat zijn daglelies toch mooi!
Nog een daglelie. Ze doen het prima op de vaas, heb ik ontdekt! De knoppen openen zich zelfs binnen!
Van deze lelie weet ik helaas de naam niet. Ik kocht hem vorig jaar en was in de herfst vergeten om de bollen op te graven. Blijkbaar was dat niet erg, want hij bloeit uitbundig. Dit is zo’n lelie met meerdere bloemen aan een steel, die je ook bij de bloemist kunt kopen.
De oleander zag er dit jaar niet zo happy uit, maar bloeide toch! Fijn, zulke verrassingen.
Hibiscus, ook zo’n beauty.
Deze struikroos kocht ik in het voorjaar en het is nu al een enorme aanwinst voor de tuin. Hij bloeit onafgebroken met schattige kleine bloemen in trosjes. Goed kleur roze ook, vind ik.
Eén van de dahlia’s. Met een hapje eruit, want af en toe knabbelt er een slak aan mijn dahlia’s.
De rudbeckia doet het weer. Het is een flinke plant geworden omdat ik in het najaar de uitgebloeide stelen met zaad heb laten staan.
Herfstanemoon, of Japanse anemoon. Ook hier wat slakkenschade maar nog steeds mooi.
Dropplant. je schijnt er thee van te kunnen zetten. Dat ga ik binnenkort eens proberen.
De oregano bloeit. Ik vind hem mooi en de bijen zijn er gek op! Er doorheen groeien slaapmutsjes en cosmea.
Van deze toevallige combinatie word ik heel blij. De agapanthus staat in een pot (want niet winterhard), maar wel in de border. Hij bloeit tegelijk met de rode zonnehoed (Echinacea purpurea).
De kokardebloem bloeit voor de tweede keer. Een klein plantje met veel spektakel!
Dit is jammer: meeldauw op mijn phlox. Mogelijk een gebrek aan zon. Ik vind de combinatie met die donkerrode dahlia wel geslaagd!

Fruit in de tuin

Je hebt hier op Tante Tuin nog niet vaak kunnen lezen over fruit in mijn tuin, maar het is er wel. Het is allemaal nog erg jong en dus er is weinig om te laten zien. Maar dit zijn de momenten waar wij tuiniers rondedansjes van maken: de eerste pruimen aan je jonge boompje. Het is een Mirabel de Nancy. Ik had ze al eerder opgemerkt, maar nu hebben ze ook kleur! Ze blijven geel. In totaal heb ik er drie, haha. Geen flinke pruimenoogst, maar hé…ik kan ze dit jaar wel voor het eerst proeven! Ik heb verder bramen, frambozen, vijgen, witte bessen, bosbessen, krenten en een perenboom. Her en der wel eens een vruchtje, maar nog niet om over naar huis te schrijven. Oh ja, we hebben ook een vlier. Die is dit voorjaar flink gesnoeid en heeft dus geen vruchten.

Dit is een terugkerend ding in mijn minivijver: algengroei. Het is gelukkig snel verholpen. Ik wikkel de draden van de algen om een bamboestok en kan ze dan makkelijk verwijderen.

Slakken

Tja, een terugkerende uitdaging. Ik heb al eens succes gehad met knoflookextract, waar ik dit artikel over schreef. Maar als je te laat begint, is het kwaad al geschied. Ik heb inmiddels wel weer extract gemaakt en ben weer wat planten aan het besproeien, maar wil tijdens de groei geen knoflooksmaak toevoegen aan mijn courgettes.

Eigenlijk vind ik het ook wel grappig om te zien. Ik stel me voor dat hier enorm van gesmikkeld is. Gif wil ik niet gebruiken, dus ik houd het bij knoflookextract en handmatig verwijderen. Regelmatig vliegt er een slak over de haag naar de gemeentetuin achter onze tuin. Eet daar maar plantjes! Verder heb ik mijn hoop gevestigd op de vogels en mijn eigen kippen.

Er wordt van mijn courgette gegeten.De dader heeft slijmerige spoortjes achtergelaten…

Kippen

Over de kippen gesproken: Olive is aan de leg! De eitjes zijn nog klein, maar Olive snapt helemaal wat de bedoeling is. Zo leuk om te zien dat ze steeds vaker overdag het nachthok in wandelde, op zoek naar een rustig plekje. Nelly en Pepper lieten luidkeels horen dat Olive in een legnest was neergestreken, want het was blijkbaar groot nieuws dat hun jongste ‘zusje’ nu ook volwassen is. By the way: Olive is inmiddels een stuk groter dan de oudere meisjes.

Kijk eens hoe groot Olive nu is! De glans op haar zwarte veren vind ik geweldig.

Hoe is het in jouw tuin?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.