knoflook tegen slakken

Slakken bestrijden met knoflook

Hosta’s met gaten en slaplantjes die worden onthoofd zodra ze boven de grond komen: slakken zijn zo irritant voor iedereen die iets groens wil laten groeien! Ik probeerde de ’truc’ met knoflook en ben enorm blij met het resultaat.

In het voorjaar kocht ik twee lupinen. Ik wist dat de zaailingen van deze tweejarige een delicatesse zijn voor slakken, maar dacht dat mijn jonge planten wel veilig zouden zijn voor die slijmjurken. Vraag niet hoe het kan, maar de ene lupine groeide vlot en maakte zelfs al heel snel bloemknoppen, terwijl van de ander al na een paar dagen niet veel meer over was dan een paar steeltjes. De dader had een mooi glinsterend spoor achtergelaten rond mijn lupine, dus ik hoefde me niet af te vragen welk scenario zich hier had voltrokken. Tijd dus om een knoflookextract te maken. Het recept kwam ik volgens mij eens tegen in Groei en Bloei.

Knoflook tegen slakken

Met de platte kant van een groot mes kneusde ik een knoflookbol, die ik in een pan met een halve liter water deed. Dat goedje liet ik tien minuten koken en daarna liet ik het afkoelen. Het kan verstandig zijn om het pannetje tijdens het afkoelen op een plek te zetten waar je de knoflookgeur minder storend vindt dan in je keuken. In de schuur bijvoorbeeld, of buiten! Zeef de losse delen van de knoflook eruit en giet het extract in een fles. Die kun je vervolgens bewaren in de koelkast.

Knoflookextract tegen slakken

Van dit extract doe ik ongeveer een eetlepel in een spuitfles. Daarmee besproei ik de plant die ik wil beschermen. Later las ik trouwens dat je de plant moet begieten, maar voor mij werkt de spuitfles goed. Na een tijdje trouw elke dag sproeien, kreeg mijn lupine weer blaadjes! Nooit meer een slakkenspoor gezien.

Lupine beschermd tegen slakken
Lupine gered van slakken

13 gedachtes over “Slakken bestrijden met knoflook”

  1. Hellow…ik heb net het knoflook goedje gemaakt…nu aan het afkoelen…morgen begin ik met het bespuiten 😉
    Hier zit het vergeven van de slakken…mijn moestuintje 😬 is een ramp..de hortensia’s zoveel gaatjes (vorige jaren) dus ik hoop op een succes! Later post ik nog wel ietsje 😉 of het heeft gewerkt .hihi…tot snel!

  2. Hoe vaak moet je spuiten of gieten, raden jullie aan? Ik ben er eergisteren ook mee begonnen. Hosta’s en ligularia’s vol gaten. Nematoden hielpen dit jaar niet, waren korrels.

    1. Leuk dat je mijn artikel hebt gelezen over knoflook tegen slakken. Hoe vaak je moet spuiten is een beetje op gevoel, maar na een regenbui is de geur in ieder geval weer verdwenen.

  3. hallo kan ik dit goedje ook op mijn kruiden en groenten tuin gebruiken?? (paprika’s, pepers, bloemkool enz…)

    1. Dat kan ongetwijfeld, ik heb het nog nooit geprobeerd. De laatste tijd heb ik rond mijn moestuintje vooral slakken geraapt en buiten de tuin gezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.