Kippenhok met buitenren.

Ik ga kippen houden

De plannen voor het houden van kippen worden steeds concreter. Ik heb me verdiept in rassen, verzorging, voeding en huisvesting, waardoor ik inmiddels weet welke rassen mijn voorkeur hebben en hoe het hok eruit gaat zien. De contactgegevens van een aantal fokkers heb ik zelfs al genoteerd. Mijn leven als kippenhouder kan bijna beginnen!

Al jaren droomde ik van eigen kipjes, maar het ontbrak me aan ruimte. Nu we een huis met een grote tuin hebben, sla ik mijn slag. Achterin de tuin hebben we een stukje gras dat niet gebruikt wordt, dus daar komt mijn kippenparadijs.

Een mooie plek voor de kippen.

De keien gaan weg, de stoeptegels worden op een andere plek gebruikt, er komt een hekje om de kippen uit de bloementuin te houden en het bankje ga ik opknappen en op een zonnig terras zetten. Ik ben ook van plan een pergola te plaatsen waar ik een mooie klimplant tegenaan kan zetten. De schutting en coniferenhaag gaan nog plaatsmaken voor een andere groenblijvende haag.

Een mooi en handig kippenhok

Pinterest is mijn grootste vriend als het gaat om inspiratie en voor het vinden van het ideale kippenhok kon ik wel wat inspiratie gebruiken. Ik las van alles over de behoeften van kippen, waardoor ik nu duidelijk voor ogen heb hoe het moet worden. Dit is wat mij betreft een ideale combinatie van mooi en handig:

Kippenhok met buitenren.
Zo moet het ongeveer worden.

Ik ga hem samen met mijn vriend maken, zodat we het ontwerp naar wens kunnen aanpassen. Het nachthok wordt wat kleiner en de buitenren groter. Mijn ideale hok krijgt legnesten aan de zijkant en een deur aan de voorkant, groot genoeg om het nachthok makkelijk schoon te maken.

Tamme kippen

Mijn favoriete kippenrassen zijn gemakkelijk tam te maken en vliegen niet of nauwelijks. Verder leggen ze aardig wat eitjes. De keuze is gevallen op een zijdehoen, Australorp en Sussex. De laatste twee worden krieltjes, het zijdehoen niet. Een groot zijdehoen schijnt ongeveer net zo groot te zijn als de krielvariant van andere rassen en ik las dat grote zijdehoentjes liever zijn.

Zijdehoen
Zijdehoen
Australorp blauwgezoomd
Australorp blauwgezoomd.
Sussex kriel buff columbia
Sussex kriel buff columbia.

Binnenkort gaan we beginnen aan de bouw van het hok. Ik ben van plan om wat fokkers te benaderen en natuurlijk moet er van alles aangeschaft worden. Eet- en drinktorentjes, voer, zaagsel en stro, zand en een tijdschakelaar voor het luikje van het nachthok. Veel voorpret dus!

Een gedachte over “Ik ga kippen houden”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.