Kippen houden, mijn eerste ervaringen 

Tijden had ik me erop verheugd en voorbereid: kippen houden. We verhuisden naar een huis met grote tuin en ik greep mijn kans om deze lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Eerder schreef ik er dit artikel over. 

Het liep allemaal wel een beetje anders dan ik toen voor ogen had. Het idee van de drie krieltjes veranderde ontelbare keren en ik vond steeds meer leuke rassen. Omdat het hok toch best groot werd, besloot ik zelfs een paar grote kippen te nemen. Ik vond het ook best lastig om adresjes te vinden waar ik mijn favoriete rassen kon kopen.

Uiteindelijk had ik contact met twee fokkers in de buurt. Eén met grote New Hampshires en één met verschillende rassen, groot en kriel. Ik ging eerst naar het adres waar ik een grote en twee krieltjes wilde kopen. Ik zou ter plaatse bepalen welke rassen, want deze fokker had een aantal rassen die me aanspraken. Hij bleek die dag echter alle krieltjes al verkocht te hebben en ik kon dus alleen nog een grote kiezen. Omdat ik meteen daarna mijn New Hampshire zou ophalen, vond ik dat ik er wel één moest meenemen omdat ik anders maar één kip zou hebben. Of twee New Hampshires maar dat was niet afgesproken met de fokker. Het werd een Bleu de Landes (ook wel Limousin-kip), een mooie grijze legkip. Aan de andere kant van de provincie zat een bruine beauty op me te wachten en zo had ik dus twee grote kippen, in plaats van twee grote en twee krieltjes. 

Nelly en Betsy.

Samen in het nachthok

Ik volgde het bekende advies op en zette de dames samen in het nachthok, dat ik afsloot. Het bleef de hele avond stil. De volgende morgen was ik op tijd wakker en kon ik live zien hoe, dankzij mijn Chickenguard, om 8.00 uur het luikje omhoog schoof en de kippen naar buiten stapten. Alsof het nooit anders was geweest. Ze verkenden hun buitenren, aten en dronken en hadden duidelijk vriendschap gesloten. Dat is zo gebleven, ze zijn nog steeds heel leuk samen.

Samen in hun prachtige zelf gebouwde onderkomen.

Krieltjes erbij zetten?

Aanvankelijk was ik ervan overtuigd dat ik er op korte termijn twee krieltjes bij zou nemen, maar ik durfde de rust niet te verstoren. Nog steeds niet…terwijl het me zo leuk lijkt om er twee kleintjes bij te hebben. En als er nu eentje dood zou gaan, houd ik er maar één over waardoor het extra ingrijpend wordt als er nieuwe kippen komen. Ik denk er nog even over na. 

Bovendien wil ik de meisjes, die nu Betsy (New Hampshire) en Nelly (Bleu de Landes) heten, nog wat buitenruimte geven. Ik wil op korte termijn een hekje plaatsen zodat ze ook buiten de buitenren kunnen lopen en graven. De extra ruimte maakt het misschien makkelijker als er twee krieltjes bij ze komen wonen. Het nachthok is er groot genoeg voor. 

Elke dag een ei, of twee!

De eerste dagen moest ik even wennen. Hebben ze het wel naar hun zin? Heb ik er wel goed aan gedaan om twee grote kippen te nemen? Ik neem de verantwoordelijkheid voor dieren nogal serieus, maar mijn twijfels verdwenen al snel. Ze zijn grappig en ik vind het leuk om ze te verwennen met gemengd graan, gedroogde meelwormen, groente en fruit. Momenteel ligt er elke dag een ei in het legnest. Ik heb het idee dat de meeste eieren nu van Nelly komen. In de zomer hadden we twee eieren per dag. Grote eieren, want grote kippen!

Legnest en zitstok

Het eerste legnest, een kunststof bak van Ikea, kiepte om als de dames op de rand gingen zitten. Die verving ik op de eerste dag al door een kartonnen doos waarvan ik één kant verwijderd had. Die doos werd steeds slapper en nu hebben ze een wijnkistje waar ze heel blij mee lijken te zijn.

Plannen

Ik wil de buitenren nog wat opleuken met dunne boomstammetjes waar ze op kunnen zitten. We hebben een Japanse notenboom die op de nominatie staat om gekapt te worden en dat is een prachtig stammetje. En ze krijgen dus een tuintje rond de buitenren dat ze mogen omploegen. Ik wil verder graag twee legnesten maken met een dakje en zijwanden en de zitstok krijgt toch een vaste plek. Ze slapen nu op een verplaatsbare zitstok, maar die vind ik niet stevig genoeg.

2 gedachten over “Kippen houden, mijn eerste ervaringen ”

 1. Hoi Norma,

  Al zoekende naar informatie over bleu de landes kippen, kwam ik toevallig op jouw blog terecht 🙂
  Naast dat ik met veel plezier je posts heb zitten lezen, ben ik benieuwd waar je jouw Nelly vandaan hebt…
  Ik heb een tijdje terug bleu de landes eitjes uitgebroed (althans de broedmachine) en wil graag wat onverwante kippen erbij.
  Zou je jouw adres misschien willen delen? 🙂

  Alvast hartelijk dank en nog een fijne avond,
  Steven

  1. Beste Steven, wat leuk om te lezen! Nelly komt uit Dalerpeel. De verkoper heet Berend en is behoorlijk actief op Marktplaats dus je zult hem wel vinden. Hij heeft diverse rassen, maar destijds ook veel bleu de landes. Succes! Groeten, Norma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.