Mijn eerste zomer met een Makkelijke Moestuin

Dit voorjaar ging het eindelijk gebeuren: ik richtte een Makkelijke Moestuin in. Dat leek me de beste manier om kennis te maken met het verbouwen van groente. Overzichtelijk, weinig werk en te plaatsen in mijn eigen tuin. 

Bij Welkoop kocht ik twee moestuinbakken van een vierkante meter per stuk. Elke bak heeft 16 vakken, afgescheiden door latjes die verwijderd kunnen worden. In totaal heb ik dus 32 vakken en bij de indeling liet ik me leiden door de instructies achterop de zakjes zaad van de Makkelijke Moestuin. Voor 32 euro (nu 18,75 euro zag ik) kocht ik het hele pakket online. Het totaalpakket bevat 30 soorten en ik heb nu nog heel veel over. De instructies zijn briljant. Ze vertellen je wanneer er gezaaid kan worden en in welk deel van je moestuinbak. Dat heeft met de hoogte van de plant te maken. Kleintjes staan vooraan, klimmers achteraan en middelgrote planten in het midden. Als je de bak op het zuiden plaatst, krijgen de planten op deze manier allemaal genoeg zon. Ik zaaide trouwens in moestuingrond van Welkoop. De Makkelijke Moestuin heeft ook een eigen mix. 

Moestuinbakken Welkoop
Mijn moestuinbakken, de eerste zaadjes zaten hier net in de grond.

Ik zaaide onder meer peultjes, sugarsnaps, wortel, radijs, snijbiet, palmkool, rucola, Aziatische sla-mix, nieuw-Zeelandse spinazie, bietjes, goudsbloem, oostindische kers, bosuitjes en komkommer.  

Rekje voor peulvruchten

De peultjes en sugarsnaps deden het fantastisch, maar ik had mijn rekje niet op orde. Tussen twee bamboestokken had ik een draadje gespannen dat niet sterk genoeg was. Ik kon de ranken niet mooi leiden, maar kon toch een paar peultjes en sugarsnaps oogsten. Ik vind het prachtige planten, zowel het blad als de bloemen, en volgend jaar zorg ik dus voor een stevig rek waaraan elke rank de ruimte krijgt. 

Op de bosuitjes na deden de andere groenten het geweldig. De bloemen ook. Vooral de goudsbloem zorgde heel lang voor een vrolijke aanblik. De oostindische kers liet wat langer op zich wachten, maar deed het uiteindelijk ook heel mooi. Wat er mis is gegaan met de bosuitjes weet ik niet, maar het bleven dunne sprietjes en vormden geen mooie uitjes. Volgend jaar nog eens proberen. 

Geleerd dit jaar: doorzaaien

Ten aanzien van radijsjes, wortels en bietjes heb ik geleerd dat ik moet blijven doorzaaien. Nu had ik na de oogst opeens niks meer en die oogst is in zo’n bak natuurlijk niet zo groot. Meer bakken reserveren voor deze fijne groenten dus!

Radijs
Radijsjes uit eigen tuin!

Palmkool en koolwitjes

De palmkool werd groot en ik heb er meerdere keren van geoogst. Meestal gebruikte ik de bladeren in een roerbakgerecht. Aan het eind van de zomer heb ik de koolwitjes de ruimte gegeven en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Ze legden er hun eitjes op en in september zaten er met gemak honderd rupsen op de plant. Die aten hun buikjes rond en na een paar weken stond er nog een soort geraamte. Graag gedaan fladderaars!

Palmkool
De palmkool en Nieuw-Zeelandse spinazie zijn best groot geworden.

De spinazie heb ik een aantal keren gekortwiekt omdat hij de hele bak doorwandelde. Maar het is een lekkere groente. Ik heb deze zomer geen zakken spinazie in de supermarkt hoeven kopen want er was genoeg. En dat met een paar zaadjes!

Tientallen komkommers

Mijn grootste succes was de komkommer. Grappig, want daar verwachtte ik het minst van. Deze zaadjes kwamen trouwens niet van de makkelijke moestuin maar van Albert Heijn. Ik heb dat kleine zaadmatje rechtstreeks in de moestuinbak gelegd onder wat zand en na verloop van tijd kwam er een plantje uit. Die groeide snel maar het kwam niet in me op om te controleren op vruchtjes. Toen ik de plant een beetje wilde opbinden (dit keer rechtstreeks aan een bamboestok die ik naast de plant in de grond had gestoken) kreeg ik de verrassing van mijn leven. Hele kleine komkommertjes!!!! Ik was zo blij als een kind en controleerde de planten vanaf dat moment regelmatig. En het spul groeide…hard! Ik heb zeker dertig komkommers geoogst. Die vind ik zelf erg lekker (vooral op brood met kaas), maar ik gaf er ook een aantal weg en maakte de kippen blij.

Komkommerplant
Kleine komkommertjes, met het bloemetje er nog aan.

Vertederende zaailingen

Ik heb enorm genoten van het oogsten, want met een makkelijke moestuin heb je echt snel resultaat. En makkelijk is het zeker. Veel meer dan zaaien, water geven en oogsten heb ik niet gedaan. Waar ik nog meer van heb genoten, zijn de zaailingen, die eerste groene blaadjes die je ziet na het zaaien. Ik wil niet sentimenteel overkomen, maar ik vond het elke keer een klein wondertje. Je stopt een zaadje in de grond en ja hoor: er komt een plantje uit. Ook zo bijzonder: die eerste twee blaadjes zien er bij bijna alle planten hetzelfde uit: klein en rond. Bij het tweede paar blaadjes zie je wat voor plant het wordt, ook al zijn die blaadjes nauwelijks groter dan de eerste. Mijn buurvrouw met moestuin begreep mijn enthousiasme helemaal: ‘De asperges zijn opgekomen, zo schattig!’  Kijk, daar kan ik mee praten. Ik kreeg van haar deze zomer een enorme courgette en een prachtige pompoen uit haar tuin. En tips om ook die groenten te laten slagen. Ik zaaide een klimcourgette en een flespompoen maar beiden hebben het niet gered. Volgens mijn buurvrouw is het geheim bij courgettes dat ze voorgezaaid moeten worden en het pompoenpitje heeft waarschijnlijk teveel regen gehad en is daardoor verrot in de grond. Misschien ga ik die volgend voorjaar ook voorzaaien. 

Koude kas?

Verder overweeg ik de aanschaf van een kleine koude kas zodat ik eerder kan beginnen en langer door kan gaan met moestuinieren. Maar daar zal ik me eerst nog eens in verdiepen. De winter is voor plannen maken en dat is bijna net zo leuk als de uitvoering. 

3 gedachtes over “Mijn eerste zomer met een Makkelijke Moestuin”

  1. Hoi José,

   Leuk dat je benieuwd bent naar mijn Makkelijke Moestuin! Het systeem bevalt me nog steeds, maar mijn resultaten zijn wisselend. Dat komt vooral doordat ik er dit jaar wat minder aandacht aan heb besteed. In dit artikel lees je er meer over:

   https://tantetuin.nl/mijn-mislukkingen-in-de-moestuin/

   Ik heb goede voornemens voor volgend jaar. Heb jij een moestuin?

   Groeten,
   Norma van Tante Tuin

  2. José,

   Ik heb geprobeerd om je rechtstreeks te mailen, maar krijg de mail terug. Ik hoop dus dat je deze reactie leest.

   Groeten,
   Norma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.