Gazon herstellen

Project gazon herstellen

Toen we de sleutel van ons huis kregen, zag de tuin er troosteloos uit. Het gazon spande daarbij de kroon, dat was eigenlijk meer een veld met mos en paardenbloemen. Dit voorjaar hebben we ons herstelplan in werking gesteld.

Dat klinkt als: ‘sms gazon aan naar 3030’, maar helaas, we moesten toch echt zelf aan de bak. In het najaar staken we emmers vol paardenbloemen uit het gazon, waarna het er natuurlijk nog beroerder uitzag. Grote, zwarte gaten bleven achter, maar de meeste paardenbloemen waren wel met wortel en al verwijderd.

Gelukkig brak toen het voorjaar aan. De doos reparatiemix van Wolff stond al een tijdje klaar, maar eerst moest er geverticuteerd worden. We hadden gelukkig een verticuteermachine geleend, maar van het aanharken van al dat mos kreeg ik alsnog enorme spierpijn. De situatie was toen als volgt:

Gazon herstellen

Dramatisch, maar met een klein lichtpuntje: het gazon bleek een stuk vlakker dan we dachten. Met een karretje reden we het wondermiddel van Wolff over het gras en daarna strooiden we er siertuincompost over. Daar hadden we in onze vorige tuin goede ervaringen mee opgedaan.

Gazon met siertuincompost
De zon deed zijn best er nog een leuk plaatje van te maken, maar met die laag siertuincompost werd het er niet mooier op.

En toen begon het wachten. Zes weken lang mocht het gazon niet betreden worden en dus woekerde het onkruid in de net schoongemaakte borders er vrolijk op los. Ondertussen zagen we langzaamaan wel het gras groener worden en groeien. De meeste kale plekken verdwenen en toen we na zes weken mochten maaien, zag het er best goed uit. Er staat wat onkruid en een enkele hardnekkige paardenbloem steekt zijn kop weer boven het maaiveld, maar het is nu te overzien. Het maaien is nu een week geleden en hoera: de afgelopen dagen heeft het geregend. We hadden op de vele droge dagen gesproeid, zodat eventueel hemelwater ook goed opgenomen zou worden. Gisteren hebben de kale plekjes nog wat reparatiemix gehad, zodat ook die hopelijk verdwijnen. We zijn er nog niet, maar het begin van een groen tapijtje is er.

Gazon herstellen
Het lijkt erop dat we met dit goedje al veel bereikt hebben. Het is een mengsel van meststoffen en graszaad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.