Tomaten kweken uit een plakje tomaat

Deze zomer zaaide ik cherrytomaten op een manier die ik op Pinterest tegen was gekomen: door een plakje tomaat in een potje met potgrond te stoppen. Aan het eind van de zomer genoot ik van heerlijke zoete cherrytomaatjes. 

Eerder schreef ik het al over courgettes: het lukt me niet altijd om zaailingen succesvol groot te brengen. Ik heb nog veel te weinig ervaring met moestuinieren, maar vermoed dat ik teveel verwacht van deze kleine plantjes. Ze zouden voorzichtig moeten wennen aan de omstandigheden buiten (afharden) en daar heb ik tot nu toe nog geen geduld voor gehad. 

Zelf zaaien geeft meer voldoening

Ik zaaide verschillende soorten tomaten, maar dat leverde nooit een tomatenplant op. Vorig jaar kocht ik er één. Die deed het fantastisch en zo had ik dus toch tomaten uit eigen tuin. Maar zelf zaaien geeft nog veel meer voldoening. Toen mijn zaailingen het dit jaar weer niet gered hadden, besloot ik het met een plakje tomaat te proberen. 

Van een gekochte plant kon ik vorig jaar al oogsten.

Dwarsdoorsnede van een cherrytomaat

In navolging van het filmpje op Pinterest sneed ik een plakje van een cherrytomaat uit de supermarkt. Deze dwarsdoorsnede legde ik op wat potgrond in een potje en bedekte ik daarna met een beetje potgrond. Het was al na ijsheiligen, dus ik zette het potje meteen buiten. Deze tomaat zou buiten opgroeien en dus meteen een bikkel zijn, was mijn gedachte. Niet helemaal eerlijk, want dit exemplaar had vanwege het seizoen betere weersomstandigheden dan de zaailingen van eerdere pogingen. 

Uitdunnen en zonnebaden

Al snel kwam er iets op en kon ik uitdunnen. Ik koos een mooi exemplaar en trok de andere zaailingen er steeds uit. In zo’n plakje zitten natuurlijk heel veel zaadjes, dus dat uitdunnen ging wel een tijdje door. Maar mijn uitverkorene kreeg lekker de ruimte om te groeien en dat deed hij! Het werd een grote plant en tot mijn stomme verbazing kwamen daar, vrij laat in de zomer, ook nog vruchten aan. Voordat er vruchten verschenen, had ik de plant al een grotere pot gegeven en deze stond de hele zomer op een zonnige plek, voor een warme muur en enigszins beschermd tegen regen dankzij een overstekende dakrand.

Het eerste bloemetje!
En een vruchtje.
Daarna nog meer tomaatjes.

Lekkerder dan uit de supermarkt

Ik hoopte op voldoende zonnige dagen om mijn tomaatjes rood te laten kleuren en mijn gebeden werden verhoord. Op 1 oktober kon ik een schaaltje cherrytomaatjes oogsten van de plant die ik helemaal zelf gezaaid had. Veel lekkerder natuurlijk dan dezelfde soort uit de supermarkt, waar dit toch een afstammeling van was. Zo zie je maar: zelf gekweekt is het allerlekkerst. 

Voorzichtig een beetje kleur.
De oogst!

Het beste in een kas

Ik heb wel eens gelezen dat het best lastig is om in Nederland tomaten te kweken. Dat lukt het beste in een kas en die heb ik niet. Maar ik geef het nog niet op. Ik ga me er deze winter nog eens goed in verdiepen, vastberaden om alle noodzakelijke stappen in het voorjaar op te volgen want tomatenplant die voor ijsheiligen al groot en sterk is, geeft natuurlijk eerder en langer vruchten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.