In december al een beetje voorjaar dankzij primula vulgaris

Duurt de winter voor jou te lang en verlang je naar het voorjaar? Misschien kan primula vulgaris (stengelloze sleutelbloem) jou er doorheen slepen. Het is één van de eerste vaste planten die bloeit, als je geluk hebt zelfs midden in de winter!

Ik heb de primula vulgaris in zijn oorspronkelijke kleur: lichtgeel. Er zijn in het voorjaar ook heel veel andere kleuren verkrijgbaar, maar dat zijn vaak kort levende varianten. Vorig jaar kocht ik een paar exemplaren van primula vulgaris online bij Kwekerij Vlastuin toen ik mijn voortuin wilde vullen met bloeiende vaste planten. Ze bloeiden dat voorjaar al uitbundig, maar ik had er niet op gerekend dat ik in december van datzelfde jaar weer bloemen zou zien.

Primula vulgaris, voorjaar 2020.

Bloeitijd maart en april…of december

Officieel bloeit deze vaste plant in maart en april. Online en in tuinboeken kom ik helaas nergens een verklaring tegen voor de bloei in december, maar het heeft ongetwijfeld te maken met het zachte winterweer. Toen ik in december een bloemetje zag, dacht ik nog dat het één enthousiast exemplaar was dat gewoon vroeg wakker was. Maar het werden er snel meer. Tussen de bruine herfstbladeren en afgestorven resten van andere vaste planten zorgen ze bij mij alvast voor wat voorjaarsgevoel.

Primula in de winter. Foto gemaakt op 5 januari.

Groenblijvende bodembedekker

Primula vulgaris wordt ongeveer 15 centimeter hoog en is daardoor geschikt voor de voorste rand van de border. Het blad is stevig en een groepje primula’s vormt een mooi tapijtje dat de bodem bedekt. Minder kans op onkruid dus! Hij is bovendien groenblijvend, dus in de winter ziet het geheel er zonder bloemen ook prima uit. Ze staan graag in enigszins zure grond en houden van een plekje in de halfschaduw. Mijn voortuin voldoet aan die voorwaarden en ook dat verklaart misschien waarom ik al zo vroeg kan genieten van bloeiende primula’s.

Kort na het planten in het voorjaar. Ik heb ze wat ruimte gegeven om naar elkaar toe te groeien.
De plantjes zijn inmiddels flink gegroeid. Ze gaan een mooi groenblijvend tapijtje vormen.

Andere soorten primula

Er zijn natuurlijk veel meer soorten. Ik heb bijvoorbeeld ook de primula vialii, die in de volksmond orchideeprimula of kaboutermuts wordt genoemd. Een totaal ander plantje, maar net als primula vulgaris een vaste plant. Deze is overigens niet groenblijvend, dus ik moet onthouden waar hij vorig jaar stond, om te voorkomen dat ik straks te enthousiast onkruid ga wieden en per ongeluk de kaboutermutsjes verwijder.

Primula vialii, die vaak orchideeprimula of kaboutermuts wordt genoemd. (Foto Pixabay)

Kort levende primula’s

De veelkleurige exemplaren van het tuincentrum leven vaak maar kort. Hartstikke leuk om in het voorjaar snel je tuin mee op te fleuren, maar jammer dat je ze na een paar maanden al moet weggooien. Van de vaste primula vulgaris geniet je het hele jaar en een zachte winter kan dus zelfs zorgen voor bloemen in december. 

Wel een vrolijk plaatje, al die kleurtjes van de kort levende primula. (Foto Pixabay)

2 gedachtes over “In december al een beetje voorjaar dankzij primula vulgaris”

  1. Ik heb ook verschillende vaste soorten!! Die moet ik vaak splitsen, ze groeien super hard! Maar de mooiste winter bloeiers zijn bij mij toch wel de Helleborus orientalis! Zulke mooie grote bloemen.

    Groetjes Thea♥

    1. Bedankt voor de tip over de helleborus! Die ga ik opzoeken. De primula vulgaris groeit inderdaad hard, misschien moet ik ze ook nog eens delen. Leuk, want dan heb ik ze ook op andere plekjes in de tuin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.