Keukenafval fermenteren en composteren met bokashi

Eindelijk heb ik de knoop doorgehakt: ik ga aan de slag met bokashi. Ik wil al heel lang iets doen met ons tuin- en keukenafval, maar kwam er niet helemaal uit. Bokashi kwam in mijn zoektocht elke keer terug en vorige week werd mijn set bezorgd. Ervaring heb ik dus nog niet, maar ik vertel je alvast wat mij aanspreekt in dit systeem.

Even vooraf: ik scheid nu ook al afval en alles wat in de gft-bak belandt, wordt door de afvalverwerker verwerkt tot compost. Maar dat is natuurlijk niet mijn compost! Het lijkt me geweldig om mijn eigen afval om te zetten in iets bruikbaars voor mijn eigen tuin.

Waarom geen compostbak?

Natuurlijk verdiepte ik me eerst in een composthoop/-bak/-vat. Wat me daar elke keer aan tegenstond, was dat niet alles er op mag. Dat is me teveel gedoe. Verder las ik altijd dat je voor composteren eigenlijk meerdere bakken nodig hebt voor verschillende stadia van het proces. Daarvoor wil ik geen ruimte maken in mijn tuin. Laten we eerlijk zijn: echt mooi zijn ze niet. En een open bak spreekt me al helemaal niet aan. We hebben een grote tuin, maar niet zo groot dat ik de confrontatie met dat organische materiaal kan vermijden als ik in mijn tuin zit of aan het tuinieren ben.

Alles mag in de bokashi-emmer

En dan bokashi! Organisch materiaal dat niet rechtstreeks op de composthoop mag, mag wel in de bokashi-emmer. Het gaat dan bijvoorbeeld om vlees, vis, vet en gekookt voedsel, citrus- en aardappelschillen. Ideaal! Het kan allemaal in een handzaam, luchtdicht emmertje waar je waarschijnlijk gemakkelijk een plekje voor weet te vinden. De mijne staat in de bijkeuken. Ik neem trouwens twee emmers, omdat een emmer een paar weken ergens afgesloten moet blijven staan om het afval te laten fermenteren. In de tussentijd kan ik mijn afval kwijt in emmer nummer twee.

Mijn bokashi-emmers staan in de bijkeuken,. Daar staan ze niet in de weg en kan ik er toch gemakkelijk bij om keukenafval weg te gooien.

Wat levert de bokashi-emmer op?

Uit een bokashi-emmer haal je uiteindelijk sap en gefermenteerd afval. Dat sap kun je, sterk verdund, gebruiken als plantenvoeding voor tuin- en kamerplanten en onverdund door leidingen spoelen om verstopping te voorkomen. Het gefermenteerde afval, dat uiterlijk nauwelijks schijnt te veranderen tijdens het fermenteerproces, kan ingegraven worden om de bodem te verbeteren en het kan dienen als compostversneller. 

Toch een compostbak

En zo kom ik toch terug bij een compostbak. Ik zie het namelijk niet zitten om dat afval elke keer in de tuin te graven. Het zal daar verwerkt worden door wormen en andere beestjes, maar ik wil het niet tegenkomen als ik in de tuin aan het werk ben. En zo’n open compostbak, laat staan twee of drie, vind ik dus ook niks. Daarom ga ik voor een compostvat: één kunststof bak met deksel, die gemaakt is voor het toelaten van bodembeestjes en zuurstof. Ik kocht een donkergrijze (29,70 bij Wehkamp) die niet erg opvalt in de tuin. Hij staat in de kippenren. Daar heb ik ruimte en ik kan de kippenpoep er meteen in gooien. Gefermenteerd keukenafval heb ik maar eens in de paar weken en ik vind het dan ook niet nodig om het vat dichtbij de keukendeur te plaatsen. 

Mijn compostvat in de buitenren van de kippen.
Pepper wilde ook graag op de foto.
Er is genoeg ruimte voor het compostvat en ik kan elke dag meteen de kippenpoep erin gooien. Lekker dichtbij!

Fermenteren

Voor de fermentatie heb je bokashi-starter nodig. Daarin zitten effectieve micro-organismen. Bij mijn set van Greenjump zat een zak van 1 kilo en je hebt op elke laag van ongeveer vijf centimeter afval 20 milliliter starter nodig. Een zak van 2 kilo kost bij Greenjump 6,95 euro. De set bestaat verder uit een doseerschepje, aftapbakje, egaliseerspatel en zeef.

De bokashi-starter heb ik in een goed afsluitbare pot gedaan.

Ik ga het ervaren en houd je op de hoogte. Compost heb ik voorlopig natuurlijk nog niet, maar het begin is er!

Composteer jij en voor welke vorm heb jij gekozen? Tips zijn altijd welkom!

6 gedachtes over “Keukenafval fermenteren en composteren met bokashi”

 1. Nee, bij ons gaat alles in de groene container!! Ik heb hier nog nooit van gehoord zelfs!! Ik ben benieuwd!
  Maar dat zie ik vanzelf wel, nu je blog in mijn lijst staat! Leuk!

  Groetjes Thea♥

  1. Hoi Thea, wat leuk dat je mijn blog in je lijst hebt gezet. Ik hoop binnenkort mijn ervaring met bokashi en composteren te kunnen delen!

 2. Hallo Norma,
  Ben benieuwd hoe het nu na een half jaar gaat met de bokashi gaat. En hoe lang je doet met een 2 kg zak starter. Tijd voor een update?

  1. Beste Gaby, leuk dat je er naar vraagt! Binnenkort wil ik daar zeker een artikel over schrijven. Alvast een korte reactie: bokashi bevalt goed en de starter is nog lang niet op. Daar doe je echt lang mee!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.