Voor het kweken van witlof heb je wat geduld nodig

Witlof. Vroeger vond ik het ronduit vies, tegenwoordig kan ik de groente in sommige gerechten wel waarderen. Maar zelf witlof kweken was niet in me opgekomen. Dat heeft namelijk ook nogal wat voeten in de aarde, wat best een toepasselijk gezegde is in een artikel over moestuinieren. Hoe dan ook: mijn vader splitste me wat zaailingen in de maag en die heb ik natuurlijk toch met liefde grootgebracht. Mocht je plannen hebben om witlof te kweken, dan heb je misschien iets aan mijn ervaringen.

Ik kreeg mijn witlofjes als hele kleine plantjes: ze hadden alleen twee kiemblaadjes. Maar ze stonden elk in een eigen potje dat verteert in de grond, dus ik heb ze meteen een plekje gegeven in mijn moestuinbak. Elk een eigen vakje van 25 bij 25 centimeter, want ik wist dat het best grote planten zouden worden.

Witlofpennen oogsten

Ze groeiden snel en leken goed tegen verschillende weersomstandigheden te kunnen, dus mijn nieuwe aanwinsten verdienden wat meer onderzoek. Van mijn vader had ik al begrepen dat witlof niet rechtstreeks uit de grond geoogst kan worden, maar dat de pennen moeten worden opgegraven om vervolgens zonder loof teruggeplaatst te worden in een pot. Daarna moeten ze uit het licht gehouden worden om witte kropjes te vormen. Het leek me een hoop gedoe, maar nu ik ze zo dapper zag groeien, wilde ik ze toch ook kunnen oogsten.

`De witlof groeide best snel van twee kiemblaadjes naar een flinke plant.
De witlofjes staan op de tweede rij van voren, in het tweede en vierde vak van links, aan weerszijden van de wortels.

Intafelen van witlof

Online zocht ik informatie over het opgraven en ‘intafelen’ van witlof en half oktober ging ik aan de slag. De pennen gaven zich niet gemakkelijk gewonnen, ze hadden zich stevig verankerd in de grond. Ik had natuurlijk maar twee pennen, maar dat leek me toch de moeite waard om verder mee te experimenteren.

De pennen opgegraven. Ze waren zo’n 20 centimeter lang.

Omgekeerde bloempot voor duisternis

Volgens de voorschriften liet ik de planten een tijdje liggen en na een paar weken sneed ik het loof er af. Ik plantte de pennen in een pot met potgrond, met de bovenkanten onbedekt. Daar zette ik eenzelfde pot omgekeerd op zodat de witlofjes in het donker verder konden groeien. De pot plaatste ik in de garage, half onder de werkbank, zodat het extra donker was. Overdag valt er wat gefilterd licht in de garage en ’s avonds gaat er soms een lamp aan, maar meestal is het er behoorlijk donker. 

Gezellig naast elkaar in een pot.
Zo zag de ‘constructie’ eruit. Twee identieke potten op elkaar, half onder de werkbank om het lekker donker te houden in de pot.
Tussentijds een foto gemaakt toen ik even onder de deksel gluurde om de voortgang te zien.

Witlof oogsten

Na het planten gaf ik ze wat water, maar in de weken daarna niet meer. De pot waarin de pennen stonden, heeft wel gaten. Natuurlijk heb ik af en toe gekeken, maar ik heb ze zoveel mogelijk met rust gelaten. Mijn vader wilde natuurlijk wel graag weten hoe het ermee ging, want hij was inmiddels ook bezig met zijn witlofplanten. Voor hem en voor dit artikel maakte ik daarom tussentijds een keer een foto. Inmiddels heb ik ze geoogst. Ik gebruik ze, samen met twee stronkjes uit de supermarkt, in dit gerecht. 

Vlak voor het oogsten. Het zijn wat losse kropjes geworden.
Op de snijplank (links) mijn losse blaadjes naast twee kropjes witlof uit de supermarkt.

Witlof kweken, een leuk experiment

Ik ben niet ontevreden over mijn eerste poging met het kweken van deze best veeleisende groente. Tijdens het groeiseizoen is het een gemakkelijke plant in de moestuin, maar voordat je witlof kunt eten, moet je wel wat moeite doen. Ik vond het uiteindelijk hartstikke leuk om dit experiment eens aan te gaan. Misschien doe ik dat dit jaar nog eens. Wat extra voeding zorgt misschien voor grotere pennen en dus ook vollere kropjes.

Heb jij ervaring met witlof? Ik hoor graag hoe je de mooiste witlofkropjes kweekt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.