Groenten opnieuw laten groeien

Op Pinterest had ik jaren geleden al eens plaatjes bewaard van groenten die je opnieuw zou kunnen kweken, simpelweg door de uiteinden die je van gekochte groente snijdt in water te zetten. Dit jaar besloot ik het eens te proberen met Chinese kool en bleekselderij. En ik kan je vertellen: het werkt!

Groente kweken door te zaaien vind ik ook fantastisch, maar waarom zou je de afgesneden uiteinden van een groente uit de supermarkt weggooien als je er ook opnieuw van kunt eten? Net als zaaien is ook hier het experiment zo leuk. Lukt het om iets te kweken wat je straks kunt eten? Zoals ik al zei: mijn twee experimentjes zijn gelukt.

Kweken in laagje water

De keuze voor bleekselderij en Chinese kool was overigens toeval. Toen ik deze groenten eens nodig had voor een recept, herinnerde ik me nog net op tijd mijn voornemen om ze opnieuw te laten groeien. De Chinese kool was als eerste aan de beurt en tot mijn stomme verbazing liep de kool al na twee dagen in het midden van de stronk uit. Ik had deze in een schaaltje gezet met een klein laagje water.

Het uiteinde van de Chinese kool loopt in het midden opnieuw uit.
Chinese kool
Al snel zag hij er zo uit: meer groen, minder wit. De witte delen drogen uit.

Chinese kool in de moestuin

Elke dag gaf ik water, totdat de kool er levensvatbaar uitzag. De buitenste witte delen van de kool verschrompelden tijdens het proces. Het geheel heb ik in mijn Makkelijke Moestuin gezet toen ik dacht dat hij het wel zou redden in de volle grond. Misschien heb ik geluk gehad met het weer, want strenge vorst had mijn kooltje misschien niet overleefd, maar in de volle grond doet hij het prima.

Dit is mijn Chinese kool nu. Hij vult al bijna een vak van mijn Makkelijke Moestuin.

Bleekselderij

Toen ik het snelle succes van de Chinese kool eenmaal geproefd had, hoefde ik niet lang na te denken over de bestemming van mijn afgesneden stronk bleekselderij. Ook die kreeg een voetenbadje en ook die liep al snel uit. Ik vind het toch bijzonder hoor: iets wat je normaal gesproken zou weggooien, blijkt voldoende levenskracht te bezitten om opnieuw uit te groeien tot een volwaardige groente.

De bleekselderij is nog een stuk kleiner.

Hoewel…dat laatste moet ik natuurlijk nog even afwachten. In mijn kooltje heb ik het volste vertrouwen, maar de bleekselderij vertoont tot nu toe alleen loof en het is natuurlijk nog even wachten of er straks eetbare stengels verschijnen.

Boek De afvalvrije keukencyclus

Als jij net als ik lol beleeft aan het kweken van groente, dan kan ik je dit experiment van harte aanbevelen. In mijn lijstje ‘boeken die ik ooit hoop te bezitten’ staat al een tijdje ‘De afvalvrije keukencyclus’ (van snijplank naar moestuin en weer terug) van Katie Elzer-Peters. Hoewel het laten hergroeien van deze groente me heel makkelijk ging zonder enige kennis van zaken, lijkt het me heerlijk om er meer over te weten te komen en inspiratie op te doen.

3 gedachtes over “Groenten opnieuw laten groeien”

 1. Ik heb het nu keer geprobeerd. Eerste keer ging prima,,,,tot ik het vergat.
  Tweede keer ging ook prima, maar ik zag ook iets geels. Na een paar dagen bleken er bloemen in te groeien. Geen idee wat het was. Het groene blad leek opeens te verschrompelen. En de bloemen waren hoog geworden voordat ook die verschrompelde helaas.

  1. Wat bijzonder dat je een bloem kreeg. Wel jammmer dat het niet echt gelukt is. Bij mij lukt helaas ook niet alles, maar Chinese kool is al een paar keer Hoef gegaan.

   1. Ik ben zeer blij met deze tips, en kan u vertellen dat ik deze gebruik in de gevangenis waar ik zit.
    Omdat groente zo duur is, probeer ik het zelf te kweken en prei,pepers, knoflook en wortel lukt al.
    Nu wil ik ook de Chinese kool proberen en vraag me af of witte kool ook mogelijk is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.