De verzorging van kippen

Overweeg je kippen te nemen en vraag je je af hoeveel tijd je kwijt bent aan de verzorging? Dan kan ik je waarschijnlijk geruststellen. Kippen hebben niet veel nodig en ik vind het nooit een opgave. Ik vertel je wat ze van jou nodig hebben en hoe ik dat doe.

Eten, drinken, een schoon hok, eieren die geraapt worden en wat aandacht. Die noodzakelijke dingen kosten me hooguit een paar minuutjes per dag. Natuurlijk vinden de kippen het niet erg als je meer tijd met ze doorbrengt en ik denk dat de meeste kippeneigenaren dat ook graag doen.

Mijn drie kippen bij elkaar: Nelly (grijs). Pepper (zwart-wit) en Olive (zwart). Pepper en Olive waren hier nog maar net bij ons.

Schoon water

Kippen hebben net als wij water nodig om gezond te blijven, maar het is ook essentieel voor de productie van eieren. Het spreekt voor zich dat vers water gezonder is dan water dat dagenlang in hetzelfde tonnetje zit. Elke dag verversen dus. Je kunt het water op verschillende manieren aanbieden. Er zijn bijvoorbeeld speciale drinkemmers die je op de zijkant kunt leggen, maar ik vind een drinktorentje handig. Ze zijn er in verschillende maten en kunnen gemakkelijk schoongemaakt worden. Het tonnetje hangt in mijn kippenhok aan een ketting en die hangt aan een hele leuke haak, die ik al jaren gebruikte voor hangplanten, maar hier veel beter op zijn plek is. Ik ververs het water elke dag met de tuinslang, dat is een minuutje werk. De groene onderkant spoel ik dan even schoon. Er zit altijd wat zand in omdat de kippen dat er met hun snavels in brengen.

drinktoren kippen
Kunststof drinktorentje, goed voor 2,5 liter water.
Deze haak heb ik al heel lang en staat natuurlijk extra leuk in een kippenhok. Hier hangt het drinktonnetje aan met een ketting.

Voldoende voer

Ook voor het kippenvoer had ik een tonnetje dat aan een ketting hing. Toen ik muizenholletjes ontdekte in het terrein van de kippen ben ik overgestapt op een zogeheten trapbak. De kippen kunnen pas eten als ze op de kunststof trede gaan staan. Muizen en andere beestjes zijn daar te licht voor en kunnen dus niet bij het voer. Ongedierte kan ziekten overbrengen op kippen en ik wil ze dus ontmoedigen om in de buurt te komen. Er is altijd voer aanwezig, ze bepalen zelf hoeveel ze eten en mijn kippen eten niet meer dan ze nodig hebben.

Kippenkorrel van Welkoop

Ik voer kippenkorrel van Welkoop. Daarin zitten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben en omdat alle brokjes hetzelfde zijn, gaan ze niet selecteren. Zo weet je zeker dat ze alles binnen krijgen. Ik koop zakken van 20 kilo, wat per kilo veel goedkoper is dan een kleine zak, en bewaar de kippenkorrel in een grote ton met deksel, ook van Welkoop.

Kippenkorrel van Welkoop.

Maagkiezel en grit

Om het voer in hun maag te vermalen, hebben kippen maagkiezel nodig. Ik geef ze Pikmix van Welkoop. Daarin zit maagkiezel en grit, zodat ze meteen voldoende kalk binnen krijgen voor de aanmaak van de eierschaal. Ik geef dit in een apart bakje en kijk regelmatig of dit bijgevuld moet worden. Het bakje maak ik elke maand schoon. Overgebleven pikmix gooi ik dan weg en het bakje vul ik met nieuwe pikmix.

Pikmix
De pikmix (maagkiezel en grit) geef ik in dit bakje, dat ik bevestigd heb aan de binnenkant van het nachthok.

Een schoon verblijf

Hoe langer kippenpoep blijft liggen, hoe groter de kans op ziektes. Mijn kippen hebben een nachthok, een buitenren met wit zand en een stukje onoverdekt terrein met gras tot hun beschikking. Elke dag schep ik de uitwerpselen met een kattenbakschepje in een emmer. Onder de zitstok in het nachthok ligt wit zand, waardoor het gemakkelijk op te scheppen is. Hetzelfde geldt voor de buitenren. Op het gras gaat het wat moeilijker. Een grote schoonmaak van het nachthok doe ik ongeveer één keer in de maand en daar zal ik ook nog eens een artikel over schrijven.

Eieren rapen

Eieren die in het legnest blijven liggen, kunnen door de kippen aangepikt worden. En als kippen eenmaal geproefd hebben hoe lekker eieren zijn…schijnt de kans groot te zijn dat ze dit blijven doen. Eieren rapen is één van de leukste taken van een kippeneigenaar, dus dit zal nooit een opgave zijn. Ik vind het elke keer weer mooi: zo’n vers eitje, helemaal zelf gemaakt door mijn eigen kippen.

eieren rapen

Aandacht

Kippen zijn niet dom en herkennen hun verzorger al snel. Tijdens mijn dagelijkse bezoekjes praat ik tegen ze en dat wordt beantwoord met veel tevreden geluidjes. Ik praat vooral tegen ze als ik ze uit mijn hand laat eten. Daardoor hebben ze mijn stem en mijn geur gekoppeld aan eten en zijn ze redelijk tam. Ik heb ook het idee dat ze het gezellig vinden als ik in de tuin ben. Toen ik de paaltjes rond hun verblijf schilderde, liepen ze met me mee naar het volgende paaltje en bleven daar wat rondhangen tot ik aan het volgende paaltje toe was. Als ik in hun buurt onkruid ga wieden, komen ze ook altijd bij me staan. Dat komt natuurlijk ook doordat ik soms een regenworm naar ze gooi, want die vinden ze ontzettend lekker. Ik ga ook wel eens een tijdje bij ze zitten. Dan scharrelen ze tevreden om me heen en durven ze steeds dichterbij te komen. Een voerbal of andere speeltjes zijn ook welkom, dat houdt ze lekker bezig.

Nelly vermaakt zich met een voerbal. Er zit wat gemengd graan in.

Een traktatie voor kippen

Gedroogde meelwormen, een handje gemengd graan, fruit, veel soorten groente, havermout, een beetje yoghurt: er is veel mogelijk als je je kippen wat lekkers wilt geven.

Heb jij kippen? Wil je kippen? Ik ben benieuwd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.