Mijn tuin in april

April is één van mijn favoriete maanden, omdat alles in de tuin dan tot leven komt. De eerste verschijnselen van de lente zie je in maart, maar in april groeit alles razendsnel. Met veel zonuren en geen spatje regen was het ook nog eens extra lekker om buiten te zijn om te genieten van de ontwikkelingen in de tuin.

Ik genoot in april nog van de narcissen en tulpen in de tuin, maar ook van mijn bloembollenlasagne: drie lagen bloembollen in een pot, afgedekt met winterharde viooltjes. Eerst bloeiden de irissen en inmiddels is het plaatje hieronder een vertrouwd beeld als ik uit het raam kijk. De tulpen bloeien al weken en staan prachtig rechtop. Leuk ook dat de viooltjes vrolijk doorbloeien, want de kleurencombinatie vind ik ontzettend geslaagd. Hierna volgen de anemonen, waarvan ik het blad al zie verschijnen.

Bloembollenlasagne met bloeiende tulpen. Ik vind vooral de gestreepte tulpen prachtig. Dit najaar meer tulpen planten!
Dit is jeugdsentiment waar ik heel blij van wordt: een citroengeranium. Ik trof hem bij de supermarkt en hoop dat hij deze zomer de muggen op afstand houdt.

Stoeprandjes tussen borders en gazon

Vorig jaar hadden we er al een begin mee gemaakt: een strakke scheiding tussen borders en gazon. Een tuin hoeft van mij niet superstrak te zijn, maar gras dat in de borders groeit, vind ik ontzettend irritant. Onkruid wieden loont niet echt als er altijd nog plukken gras tussen de planten opduiken. In april maakten we de klus af, de laatste borders werden omzoomd met stoeprandjes. Ze kosten slechts een paar euro per stuk bij de bouwmarkt. Het is wel even een zweetklusje, want je moet natuurlijk flink graven en overtollig gras verwijderen. De randjes liggen bij ons waterpas, waardoor extra opvalt dat ons gazon allesbehalve waterpas is. Een goed moment om ook daar iets aan te doen. In de diepste kuil in het gazon hebben we maar liefst vier zakken van 40 liter tuinaarde gestort en dat is nog niet genoeg. Het gras groeit vanzelf door de laag tuinaarde en dan is het hoogteverschil verdwenen. Daar is wel wat geduld voor nodig, dus voorlopig kijken we nog tegen een zwarte zandvlakte aan.

Met een strak gespannen touwtje bepaalden we de lijn. Deze rafelige rand werd strak afgestoken en afgebakend met antraciet stoeprandjes.
Antraciet stoepranden (of opsluitbanden) van Gamma. Op de achtergrond een hardwerkende man die ze er keurig waterpas in heeft gelegd.
Beter! Deze border is trouwens nieuw, hier moeten dus nog heel wat planten aan toegevoegd worden. Niet vervelend natuurlijk 😉
Het gazon moet behoorlijk opgehoogd worden. Dit is 160 liter tuinaarde…

Bloei

Het is altijd een feest als de eerste bloemen zich laten zien. Deze maand komt de kleur in mijn tuin vooral van bloembollen, maar er was meer moois te bewonderen.

Deze viburnum op stam bloeit elk jaar prachtig. Het is ook altijd een mooi object voor gezellige tuinlampjes en een bijenhotel.
Zo mooi zijn de bloemen van onze viburnum.
Ons perenboompje (conference) bloeide voor het eerst. Nu maar hopen dat er bestuiving heeft plaatsgevonden en we onze eerste peertjes kunnen plukken.
Boshyacint.
Klaproosjes en vergeet-mij-niet.
Akelei.
Kattenkruid.
We kochten ook nog wat nieuwe vaste planten.
De dahlia’s heb ik dit jaar in een pot geplant voordat ik ze straks in de tuin zet. De meeste zijn al behoorlijk gegroeid en ze worden hier niet lastiggevallen door slakken.

Nieuwe kippen

Dit had ik al aangekondigd: we hebben twee nieuwe kippen. Na de dood van Betsy bleef Nelly alleen achter en kippen zijn niet graag alleen. Ik vond een fokker met interessante rassen en ik koos voor een Noord-Hollands hoen (Pepper) en een zwarte Australorp (Olive). De introductie verliep nagenoeg probleemloos. We hebben Pepper en Olive ’s avonds opgehaald en in een afgesloten nachthok op stok gezet. Toen de zon onder ging en Nelly  ook op stok wilde, hebben we het luikje geopend. Nelly schrok van de twee nieuwe dames, maar na het sluiten van het luikje werd het rustig en de volgende ochtend was er weinig aan de hand. De nieuwe kippen bleven lang in het nachthok, maar  eenmaal buiten begon dan toch de strijd om de pikorde. Dit is niet te voorkomen, maar verliep bij ons gelukkig niet dramatisch. Nelly laat zich gelden als de oudste en Pepper en Olive accepteren dat. Olive is duidelijk de onderste in de pikorde, waarschijnlijk omdat ze de jongste is. Inmiddels zijn we een paar weken verder en hebben ze een prima verstandhouding. Nelly laat af en toe nog even weten wie de baas is, maar is gelukkig niet hardhandig.

Olive (links) en Pepper op hun eerste dag bij ons. Jonge koppies hadden ze hier nog. In een paar weken tijd zijn ze al flink gegroeid.
Pepper legde deze week haar eerste ei! Nog een stuk kleiner dan die van Nelly, maar dat wordt vast nog anders.
Dit lichtsnoer vond ik wel een leuke aanvulling voor het kippenhok 🙂
Inmiddels hangen er ook nieuwe geraniums aan het kippenhok. Ik overweeg dit nog aan te vullen met petunia’s.

Moestuin

In mijn moestuinbak zaaide ik van alles en sommige groenten komen al op. Dat blijft mooi! Ik zaaide peultjes, sugarsnaps, palmkool, radijs, wortel, biet, Nieuw-Zeelandse spinazie, pastinaak, snijbiet en tuinraap. De Chinese kool en bleekselderij kweekte ik door het uiteinde van de gekochte groente te laten hergroeien in een laagje water.

Moestuinbak.
De courgette die ik binnen voorzaaide doet het prima. Dit keer wacht ik keurig tot half mei met het buiten uitplanten.
April was een maand van buiten genieten. Na de tuinklusjes is het altijd zo fijn om met een wijntje in de zon te zitten en te genieten van de vorderingen.

Veel tuinplezier in mei!

Een gedachte over “Mijn tuin in april”

  1. Hey,
    Ik ben me aan het oriënteren op kippen en kwam bij jou terecht. Wat een mooi hok hebben jullie. Ik begrijp. Dat het zelf gemaakt is. Heb je daar een beschrijving of voorbeeld van of gewoon nagebouwd??

    Groetjes, Karin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.