narcis

Mijn tuin in maart

Wat hebben we de zon vaak gezien in maart! En dat hadden we ook wel een beetje nodig, toen we door de coronacrisis opeens beperkt werden in onze bewegingsvrijheid. Hoe lang de maatregelen gaan duren weten we niet, maar ik ben nu extra dankbaar voor onze tuin.

Ontluikend groen, lentebloeiers, de eerste zonnestralen voelen op een plekje uit de wind, fluitende vogels, de eerste zaadjes in de grond, een kip die geniet van een zonnig zandbadje. Al die dingen horen bij het voorjaar en dat is absoluut mijn favoriete seizoen. Maar nu ik aan huis (en tuin) gebonden ben, geniet ik er zo mogelijk nog meer van. Het is jammer en enigszins zorgwekkend dat ik minder schrijfopdrachten heb, maar het levert me zeeën van tijd op. De tuin is geloof ik nog niet eerder zo netjes geweest in maart.

Op een zonnige dag halverwege de maand begon ik hier met opruimen. Het lijkt een lege vlakte, maar onder de grond gebeurt van alles. In de zomer is dit weer een bloemenzee!
De bloemperkjes rond het terras bij het kippenhok zijn onkruidvrij.

Vorig zomer was het me gelukt om een bloemenzee te creëren rond dit terras. Veel vaste planten laten zich alweer zien en ik plantte hier ook nog bollen van een gele crocosmia en knolzijdeplant. Beide zaten in een pakket met vier vaste planten, dat ik ontdekte bij Aldi.

In het pakket zitten ook nog zonneoog en vuurpijl. Die ga ik binnenkort een plekje geven.

Wild bloemenmengsel zaaien

Bij Aldi kocht ik ook vier potjes met gemengd bloemenzaad, want ik wilde een kleine bloemenweide aanleggen. Iemand gaf me ooit de tip om vooral meer te zaaien dan op de verpakking staat aangegeven en bij hem was het resultaat geweldig, dus die tip heb ik opgevolgd.

Hier zaaide ik wilde bloemenmengsels, op een overwegend zonnig plekje aan de zijkant van het huis. Er stond al een stokroos en rechts staan wat spontaan opgekomen klaprozen. Verder een verdwaalde tulp en een blauw druifje, die ik maar even laat doorbloeien.
gemengd bloemenzaad
Geweldig, al die kleurtjes.
Cappuccino op een bankje in de zon, super!
En vanaf dat bankje fijn uitzicht op bloeiende voorjaarsbollen.
Voorjaarsbollen in het perkje onder de catalpa’s.
narcis

Kruiden en planten voor thee

In dit perkje staan niet alleen voorjaarsbollen. Ik heb het vooral gereserveerd voor kruiden die ik in de keuken kan gebruiken en planten waar je thee van kunt zetten. Vorig jaar plantte ik hier al kattenkruid, salie, rode valeriaan, goudsbloem en dropplant. Deze maand voegde ik daar rozemarijn, tijm en oregano aan toe. Het perkje krijgt veel zon dus ze zullen het hier wel naar hun zin hebben. De goudsbloem heeft zich dit jaar niet ruim uitgezaaid, dus ik zaaide wat nieuwe. Goudsbloem kan vanaf eind maart in de volle grond gezaaid worden.

Catalpa’s snoeien

Van de catalpa’s zie je op de vorige foto alleen de stammen. Verder is er ook niet veel te zien, want ze zijn deze maand goed kort gesnoeid. Als je dat vroeg in het voorjaar doet, lopen de takken straks weer mooi uit en houd je de boom gezond. We hebben er twee en ze geven het terras veel sfeer en een beetje schaduw. Als je dit zielige kroontje ziet, kun je je niet voorstellen dat dit straks weer vol mooie groene bladeren zit.

De catalpa’s zijn flink kort gesnoeid.
Moestuinbakken
De bakken zien er nog leeg uit, maar de eerste zaadjes zitten in de grond. Inmiddels heb ik nog meer gezaaid dan je op deze foto ziet.

Moestuin en snijbloemen

Vorig jaar gebruikte ik mijn twee moestuinbakken voor groente. Dit jaar gebruik ik de rechter bak voor snijbloemen, een ideetje dat ik tegenkwam in een tuintijdschrift. In de moestuinbak zaaide ik peultjes, sugarsnaps, radijs, wortel en tuinraap. Verder plantte ik de uiteinden van een Chinese kool en een bleekselderij die ik opnieuw heb laten groeien in een bakje met water.

In de snijbloemenhoek zaaide ik een dubbele goudsbloem en ik plantte er lelies, een leeuwenbek en duizendschoon. Die laatste twee zaaide ik vorig jaar en gaan dit jaar hopelijk bloeien.

Dahlia’s in potten laten groeien

Verder een nieuw experiment: de dahliaknollen die ik in het najaar heb opgegraven, heb ik in potten geplant. Het schijnt mogelijk te zijn om ze op deze manier te laten uitgroeien tot planten, die je vervolgens in de tuin kunt zetten als ze groot en voor slakken minder aantrekkelijk zijn. Ben benieuwd!

Dahlia’s in potten.

Bloemen binnen voorzaaien

Binnen zaaide ik drie soorten bloemen voor: kattensnor, zomeraster en leeuwenbek, allemaal leuk voor de snijbloemenhoek. Ik zaaide ze in een kweekkastje. De kap zit er de hele dag op, met de schuifjes open. Twee keer per dag maak ik de grond vochtig met een plantenspuit. Binnenkort kan ik de sterkste zaailingen een eigen potje geven om verder te groeien.

Bloemen binnen voorzaaien.

Eetbaar groen in de kweektafel

Eerder schreef ik dit artikel over mijn kweektafel, waarvan de kap gesneuveld is. Maar de bak is natuurlijk prima en die heeft inmiddels een nieuwe functie gekregen. Hij staat bij de keukendeur en bevat munt (als plantje gekocht). Verder zaaide ik er bonenkruid en oostindische kers in. Ik wil er ook nog citroenverbena en basilicum aan toevoegen. Eetbaar groen naast de deur!

Mijn oude kweektafel heeft een nieuwe bestemming gekregen.

Er komen nieuwe kippen

In mijn vorige maandoverzicht meldde ik al dat het slecht ging met onze kip Betsy en niet lang daarna dat ze was overleden. Nelly is nu dus alleen en dat is voor een kip niet wenselijk. Daarom zocht ik al snel contact met een kippenfokker die ik op Marktplaats had gevonden. Hij heeft de rassen die ik wil en vrijdag kan ik twee nieuwe vriendinnetjes voor Nelly komen halen. Ik heb gekozen voor een Noord-Hollands hoen (ook wel Noord-Hollandse blauwe genoemd) en een zwarte Australorp. Rassen die bekendstaan om hun rustige karakter, goede legcapaciteiten en erbarmelijke vliegkunsten. Ik verheug me er enorm op, maar vind het ook best spannend om te zien hoe de dames straks op elkaar gaan reageren.

Nelly vermaakt zich met een voederbal. Er zit wat gemengd graan in.

Ondanks de situatie in Nederland is dit voor de tuin de mooiste tijd van het jaar. Ik verheug me op nieuwe kippen, nog meer groen, nieuwe bloemen en een wijntje in de zon. Blijf gezond en houd moed!

4 gedachtes over “Mijn tuin in maart”

 1. Je ziet, ik heb je blog gevonden!! Wat leuk, ik ben benieuwd naar je nieuwe kippen!! Hoop dat het goed zal gaan, tussen de dames!!

  Groetjes, Thea♥

  1. Hoi Thea,

   Wat leuk dat je mijn blog gevonden hebt, ik die van jou ook! Hij staat al bij mijn favorieten 😃 De kippen konden gisteren helaas niet opgehaald worden, één van de twee was niet op voorraad. Waarschijnlijk volgende week. Je ziet het wel op instagram en mijn blog. Fijn weekend!!

 2. Nee, dat heb ik idd niet gezien. Ik kan moeilijk telkens naar elke blog terug gaan, waar ik ooit een reactie achter liet!! Normaal gesproken reageer je terug op de blog van de degene die een reactie achter laat. Maar de nieuwere bloggers doen dat meestal niet. Vandaar dat er ook heel weinig reactie’s achter gelaten worden.
  Het zou gewoon over een weer moeten gaan. Dan blijft het leuk voor iedereen!
  Maar ach, het komt vast goed. Nu weer wachten op je kipjes??

  Groetjes Thea♥

  1. Zo werkt het op FB wel , dat klopt! Maar niet op Blogger. Was misschien makkelijker geweest! Als je reactie op beide blogs tegelijk zichtbaar zou zijn.
   Niet zo’n probleem!
   Deze week al? Lijkt me heerlijk!
   Zou ik ook wel willen een paar gezellige kipjes. Maar mijn man wil er niet aan….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.