kweektafel

Zo gebruik ik mijn kweektafel

Bij Action kocht ik vorig voorjaar een kweektafel en daar heb ik al veel plezier van gehad. Onder de kap zijn tere plantjes beschermd tegen kou en regen, maar ook slakken heb ik de tocht naar boven nog niet zien maken. Ik gebruikte mijn aanwinst dan ook vooral voor plantjes waar slakken gek op zijn, zoals sla en andijvie.

Ik ben dus behoorlijk enthousiast, maar mijn eigen kweektafel heeft één groot nadeel: de plastic kap is kwetsbaar en al snel braken de eerste stukken af. Jammer, want nu sluit hij niet meer mooi, terwijl ik het ontwerp juist zo praktisch vond. De kap kon met twee sluitingen vastgezet worden, zodat ik niet bang hoefde te zijn dat hij er bij stevige wind af zou waaien. Maar helaas, dat was dus van korte duur.

kweektafel
Mijn kweektafel staat naast de moestuinbakken, op de zonnigste plek in de tuin. Er omheen staan stoelen en tafeltjes te wachten op beter weer.
kweektafel
Zo jammer dit: alle hoeken zijn al kapot en elke keer als ik de kap aanraak, breken er stukken plastic af. Inmiddels heb ik de kap weggegooid.

Goede afwatering en beschermde plantjes

Dan nu door met het enthousiaste verhaal, want afgezien van de kap ben ik zeer tevreden. In de poten zitten bijvoorbeeld gaatjes voor afwatering en dat heeft bij mij perfect gewerkt: nooit kletsnatte grond. De tafel biedt ook genoeg ruimte om verschillende gewassen tegelijk te kweken. De zaailingen groeien op zonder al te veel hinder te ondervinden van allerlei weersomstandigheden en op een stralende dag laat je ze zonder kap volop genieten van de zon. Bij mij kreeg de kweektafel een plaatsje naast de moestuinbakken, wat de zonnigste plek in de tuin is. Dat je niet hoeft te bukken voor de plantjes in de kweektafel vind ik ook een groot pluspunt.

kweektafel
De situatie begin februari. Van links naar rechts: sprieterige paksoi, kleine andijvie-plantjes en veldsla.

Sla, paksoi, andijvie en veldsla

Ik begon met verschillende soorten sla van de Makkelijke Moestuin en daar heb ik lekker van gegeten. Dat deed ik daarna nog een keer en aan het eind van de zomer zaaide ik paksoi, andijvie en veldsla. Dankzij die kap zou ik langer moeten kunnen zaaien en oogsten, maar dat viel wat tegen. Dit jaar zaai ik de paksoi in ieder geval vroeger, het kan vanaf half juli. In mijn naslagwerkje ‘Van zaaien tot oogsten’ van Hans van Eekelen las ik verder dat deze groente veel compost nodig heeft en dat de grond vochtig moet blijven. Verder wil ik een gekochte paksoi een keer laten hergroeien door de onderkant niet weg te gooien, maar in een laagje water te zetten tot hij opnieuw uitloopt. Dat experiment doe ik nu met de afgesneden onderkant van een Chinese kool, waar het ook mee zou moeten werken.

Chinese kool
de afgesneden onderkant van de Chinese kool staat in een kommetje, met een klein laagje water erin. Al na een dag liep hij uit. Dit is na een week. Het witte deel droogt uit.

Nieuwe kweektafel kopen

Omdat de kap een essentieel onderdeel is van de kweektafel, koop ik dit jaar een nieuw exemplaar. Waarschijnlijk ga ik nu voor Elho, in de hoop dat dit gerenommeerde merk betere kwaliteit levert. De ‘oude’ gaat natuurlijk niet weg, er zijn genoeg groenten die de bescherming minder hard nodig hebben en misschien zet ik er wel wat leuke bloemen in. Als kruidentuintje kan hij ook prima dienst doen. Ideeën genoeg. In de nieuwe kweektafel zaai ik in ieder geval weer soorten die het grootste risico lopen opgegeten te worden door slakken.

Een gedachte over “Zo gebruik ik mijn kweektafel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.