tuinkers

Zaaien en oogsten in de winter: kiemgroente!

Sinds ik twee moestuinbakken heb, weet ik dat zelf gekweekte groente het allerlekkerst is. Ik blijf het ook mooi vinden dat er uit een piepklein zaadje een hele plant kan groeien die iets eetbaars oplevert. Als je kiemgroenten kweekt, gewoon binnen in een kiemtoren, hoef je dat in de winter niet te missen.

Zoals zo velen kweekte ik als kind op school voor het eerst tuinkers. Op watten, in een voormalig boterkuipje, je kent het wel. De vensterbank van het klaslokaal stond vol met die bakjes en elke dag keken we of de plantjes al gegroeid waren. Dat doet tuinkers gelukkig heel snel en daarom is het ook zo leuk om met kinderen te doen. Ik herinner me dat ik het toen al leuk vond om het groeiproces van dichtbij mee te maken en verbaasd was dat sommige klasgenootjes nauwelijks naar hun kweekbakje omkeken.

Vers groen vol vitaminen

Het plezier van het kweken en de smaak van de tuinkers hebben indruk op me gemaakt en ik houd nog steeds van de verse groene plantjes die bijvoorbeeld een boterham met kaas wat meer pit geven én heel veel vitaminen leveren. Ik kweek deze en andere kiemgroenten tegenwoordig in een kiemtoren van terracotta. Die kocht ik online, volgens mij via Healthy Life, voor 29,95 euro. Google op ’terracotta kiemtoren’ en je komt hem vanzelf tegen, ook bij andere aanbieders en steeds voor ongeveer 30 euro. De kiemtoren is trouwens geen vereiste, het kan ook in een kiemschaaltje…of een voormalig boterkuipje of ander bakje.

terracotta kiemtoren
De kiemtoren heeft drie lagen: de onderste schaal is bedoeld voor water, in de bovenste twee kun je zaaien.

Twee soorten tegelijk kweken

Het werkt heel eenvoudig. Je kunt twee soorten kiemgroenten tegelijk kweken. Daarvoor week je een eetlepel zaadjes ongeveer acht uur in een bakje met water. Vervolgens zet je een schaal met gaatjes op de schaal zonder gaatjes en giet je het water met de zaadjes erin. Het water belandt nu in de onderste schaal en daar moet het ook blijven. Daarna zet je de derde schaal op de tweede en ook daar giet je het water met de zaadjes in. De zaadjes verspreid je gelijkmatig over de bodem.

Tuinkers
Tuinkers na een dag of twee.
Rode kool cress
Rode kool cress.

De verzorging van kiemgroenten

Twee keer per dag bevochtig je de zaadjes met water uit een plantenspuit. Al na een dag zie je verandering en na een paar dagen kun je spreken van plantjes.

In de onderste schaal heb ik rode kool cress gezaaid en in de bovenste tuinkers. Omdat ik wil dat mijn tuinkers groen wordt, haal ik na een paar dagen de deksel van de bovenste schaal zodat de zon zijn werk kan doen. De rode kool wordt ook in het donker wel rood. Volgens het Voedingscentrum is er overigens een verschil tussen kiemgroenten en cress, ook in de kweekwijze. Volgens de instructies van mijn kweektoren kan het allemaal gekweekt worden in terracotta en dat is ook mijn ervaring.

tuinkers
De tuinkers na een week, waarvan de laatste dagen zonder deksel.
Rode kool cress
De rode kool cress doet er iets langer over dan de tuinkers.

Verse kiemgroenten oogsten

Oogsten doe je door af te knippen wat je wilt gebruiken. De rest groeit lekker door. Als alles op is, verwijder je de worteltjes die zich aan de boden gehecht hebben en maak je de schaal schoon. Klaar voor de volgende kweekronde! Naast rode kool cress en tuinkers heb ik rucola- en mosterdcress en er zijn nog veel meer soorten, zoals broccolicress, taugé en alfalfa. Een zakje kost maar een paar euro en daarmee kun je heel vaak een nieuwe voorraad kiemgroenten kweken.

Veel plezier en eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.