zinnia

Plant in the picture: zinnia

De zinnia is een nieuwe liefde van me. Wat een fantastische plant! Kleurrijk, grote bloemen, gemakkelijk te zaaien, geschikt als snijbloem en niet kapot te krijgen. Een piepklein nadeel zou kunnen zijn dat de zinnia eenjarig is, maar zoals ik zei: zaaien is kinderlijk eenvoudig, de zinnia komt altijd op.

Op Instagram kwam ik deze bloemen voor het eerst tegen. Ik viel meteen voor de plaatjes van velden vol zinnia’s of juist macro-foto’s die de details van de bloem lieten zien. Ik ben van mening dat een tuin nooit teveel kleur kan hebben en met deze eenjarige is het net alsof je een hele emmer confetti hebt geleegd in je tuin. Een feestje!

zinnia
Links de soort die ik vorig jaar zaaide, rechts ‘Lilliput’, een lagere soort.

Zaaien in de volle grond

Volgens voorschrift zaaide ik tussen eind april en eind juni in de volle grond en na een week of twee zag ik de eerste zinnia’s. Zaaien in de volle grond vind ik altijd wat lastig. Je moet er echt een stukje grond voor vrijmaken, daar tijdelijk geen onkruid wieden en er het liefst een naamkaartje bij zetten, zodat je de nieuwe aanwinsten niet meteen om zeep helpt. Er wordt gezegd dat zinnia’s niet graag verplaatst worden, dus ze moeten meteen op de goede plek gezaaid worden. Ze staan trouwens graag in de zon.

Steeds nieuwe bloemen, ook voor de vaas

Op de achterkant van het zakje zaad staat dat je na tachtig dagen bloemen mag verwachten, dus ik denk dat ik ze eind april gezaaid heb. In mijn herinnering heb ik er namelijk de hele zomer en herfst van kunnen genieten. De bloemen lijken niet alleen uiterlijk op dahlia’s, ze bloeien ook net zo lang door. In oktober fleurde ik een eenvoudig bosje bloemen op met bloemen uit de tuin, waaronder zinnia’s. Het zijn geweldige snijbloemen. De stelen zijn sterk en de bloemen schrikken niet van verplaatsing naar de vaas. Je kunt er heel wat dagen van genieten.

zinnia
De voorste bloemen zijn uit de tuin. Van links naar rechts twee dahlia’s en een zinnia. Helemaal achteraan (in zalmroze) nog een zinnia.

Van vorig jaar hield ik wat zaad over, dus deze zaai ik dit voorjaar opnieuw. Ik heb zinnia’s alleen nog maar gemengd gezien, maar bij sommige kwekers zijn ze misschien ook op kleur verkrijgbaar. Ik word graag verrast en genoot bij elke nieuwe knop die een beetje kleur liet zien. ‘Een roze!’ ‘Een gele!’

zinnia
Waarom heb ik maar één goede foto van mijn nieuwe liefde? Goed voornemen voor dit jaar: veeeeeeeel meer foto’s maken, niet alleen van zinnia’s.

Hoog en wat lager

Bij Welkoop kocht ik laatst nieuwe zaadjes van de zinnia, dit keer met de toevoeging ‘Lilliput’. Die van vorig jaar waren 80 tot 90 centimeter hoog, deze soort belooft 60 centimeter hoog te worden. Dat is wat handzamer misschien in de border. De hoge soort meng ik waarschijnlijk met andere zaden om een kleine wilde bloemenweide aan te leggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.