blad van Portugese laurier

Groenblijvende haag: Portugese laurier

Een wintergroene erfafscheiding vind ik mooier dan een schutting en gelukkig zijn er veel struiken die hier geschikt voor zijn. Ze bieden privacy voor de bewoners en schuilplaatsen voor vogels. Ik ben ontzettend blij met de Portugese laurier die we twee jaar geleden lieten plaatsen en vertel je waarom.

De bladeren van de Portugese laurier (Prunus lusitanica angustifolia) lijken op de laurierblaadjes die je in de keuken gebruikt en zijn dus een stuk kleiner dan de bladeren van de Prunus laurocerasus rotundifolia, de laurier die je in veel tuinen ziet. Die soort staat ook in mijn tuin, dus ik kan je het verschil meteen laten zien op onderstaande foto’s.

blad van Portugese laurier
Portugese laurier (Prunus lusitanica angustifolia).
laurier
De laurier die je in veel tuinen ziet (Prunus laurocerasus rotundifolia).

Onmiddellijk privacy

De Portugese laurier is een smalle struik en de bladeren staan dicht op elkaar. Als je ze op een rijtje zet, heb je dus onmiddellijk privacy in je tuin. Die van ons waren 1.80 meter bij plaatsing, maar we hebben er een paar moeten vervangen die de droge zomers daarna niet overleefd hebben. De nieuwe struiken zijn wat kleiner en daardoor hebben we toch nog een doorkijkje naar onze buren. Dat zal snel verdwijnen want de  Portugese laurier groeit snel. Hij behoudt zijn blad in de winter, dus ook dan heb je een groene erfafscheiding.

Portugese laurier
Ideaal als groene erfafscheiding. Links mijn moestuinbakken, achterin het kippenhok.

In plaats van coniferen

Toen we hier kwamen wonen, stond er een coniferenhaag tussen onze tuin en die van de buren. Gelukkig waren we het er snel over eens dat deze het veld moest ruimen. De haag stond op onze grond en was door de vorige eigenaar nauwelijks onderhouden. Hij was dus ontzettend breed geworden en vanbinnen waren de coniferen kaal. De grond eronder was arm doordat de enorme coniferen alle voeding hadden verbruikt. Hieronder zie je hoe de situatie toen was.

Dit is de coniferenhaag die eerst op de erfgrens stond. Er had ook een schuurtje gestaan en de afdruk ervan zie je nog in de coniferen.

Weinig onderhoud

De Portugese laurier heeft weinig onderhoud nodig. Toen de struiken net geplant waren hebben we ze elke dag water gegeven, maar aan die verwennerij komt een einde nu ze zich goed gevestigd hebben in de tuin.

Ook voor kleine tuinen

In het najaar hebben we ze voor het eerst in de breedte iets gesnoeid, zodat het een mooie smalle haag blijft. Volgens de hovenier die ons attendeerde op de Portugese laurier is de struik prima smal te houden, waardoor hij ook voor kleinere tuinen heel geschikt is. Zodra de struiken de hoogte hebben bereikt die we mooi vinden, gaan we ze toppen. Nu hebben we nog wat hoogteverschil.

Portugese laurier
Afgelopen najaar vervingen we een paar struiken die de droogte in de zomer niet overleefd hadden. Ze zijn wat korter, dus we hebben nog een doorkijkje naar de buren. Ideaal voor een kletspraatje en verder biedt de haag al voldoende privacy.

Paradijs voor vogels en insecten

Oh ja: vogels zijn gek op groene erfafscheidingen, omdat ze erin kunnen schuilen en nestelen. De Portugese laurier bloeit ook nog en vormt daarna besjes die vogels lekker vinden. De bloemen zijn in trek bij verschillende insecten en ik vind de witte trosjes leuk om te zien. Voordelen genoeg, dus als je nog op zoek bent naar een groenblijvende haag dan kan ik je de Portugese laurier zeker aanbevelen.

Een gedachte over “Groenblijvende haag: Portugese laurier”

  1. Hè, heel fijn om te horen dat de vogels er ook blij mee zullen zijn. We gaan nl onze, ook veel te breed geworden, thuja vervangen door Portugese laurier. We waren alleen bang dat de vogels er niet in zouden nestelen. We zijn nu gerustgesteld! Bedankt!
    Wat voor vogels hebben jullie er in (gehad)?
    Vriendelijke groeten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.