skimmia

De tuin in januari

Niet de spannendste maand in de tuin, maar als er in januari iets gebeurt, ben ik er dan ook extra blij mee. Bovendien is de winter natuurlijk het moment om plannen voor het nieuwe tuinseizoen te maken.

Tijdens een rondje door de tuin ontdekte ik dat de irissen die ik vorig jaar plantte al opgekomen zijn. Ik wist niet of ik er verstandig aan had gedaan om ze in de grond te laten zitten, dus ik ben blij ze weer te zien. Met strenge vorst was het misschien anders afgelopen en dat kan natuurlijk nog steeds…

irissen
Daar zijn ze weer: de irissen die ik vorig jaar heb geplant.
iris Hollandia blue magic
Zo zag deze Iris Hollandia Blue Magic er vorig jaar uit.

Voorjaarsbollen in zicht

De tulpen, narcissen en blauwe druifjes die ik in het najaar heb geplant, laten zich ook al zien. Het is natuurlijk helemaal niet koud, dus de voorjaarsbollen hebben er zin in.

voorjaarsbollen
Narcissen komen kijken of het voorjaar al begonnen is.

Bloeiende viburnum

De viburnums zijn altijd een feestje in de winter. We hebben verschillende soorten, maar de bekende Viburnum Tinus bloeit nu en heeft heel veel knoppen. In de voortuin staan deze drie viburnums op stam. In drie jaar tijd zijn ze flink gegroeid, waardoor ze voor wat privacy in de woonkamer zorgen.

viburnum tinus op stam
Viburnum tinus op stam.

Skimmia

Ook de skimmia in de voortuin zit vol met knoppen. Dat wordt straks een zee van geurende bloementrosjes. Ik vind het een prachtige struik: hij blijft in de winter mooi groen, heeft dan ook nog deze mooie knoppen (sommige soorten hebben knalrode besjes), is goed te snoeien en bloeit mooi in het voorjaar.

Buxushaag

Ik verplaatste een buxushaag en ben ontzettend blij met het eindresultaat. De buxus is aangeplant door de vorige bewoner van ons huis, op plaatsen die ik niet zo geslaagd vond. Maar ik vind het wel een mooie struik en weet hoe duur ze zijn. Deze waren allemaal al volgroeid en het dus waard om een nieuwe bestemming te geven. Ik ergerde me al een tijdje aan de lege ruimte naast de jonge taxushaag in de voortuin en kwam opeens op het idee om die ruimte op te vullen met buxus die ik elders wilde verwijderen. De erfgrens is daardoor opeens een stuk duidelijker (de krulhazelaar is van de buren) en het maakt het ‘project voortuin’ goed zichtbaar. Het is de bedoeling dat de taxushaag een hoogte bereikt waardoor we in de serre meer privacy hebben. Alles achter deze haag hoort daarmee bij de zijtuin en geeft ons mooi groen uitzicht vanuit de serre. Vorig jaar hebben we hier een krentenboom geplant, verder staat er wat vrouwenmantel. Het is eigenlijk dus een leeg canvas waar ik leuke plannen voor heb.

buxus
Het haagje van buxus zorgt voor een duidelijk zichtbare erfgrens en sluit aan op de taxushaag. Hij moet in het voorjaar natuurlijk even strak gesnoeid worden.
buxus
Voor dit stukje tuin heb ik leuke plannen. In het midden staat een krentenboompje.

Nieuwe zaden

Een 1+1 actie op groente- en kruidenzaden bij Welkoop lokte mij naar die winkel en ik kocht meteen ook wat bloemenzaden. In januari al voorpret voor het nieuwe tuinseizoen, heerlijk!

groentezaden
Zaden van tuinraap, bonenkruid, courgette en wortel.
Bloemenzaad
Voor de snijbloemenhoek en een veldje met weidebloemen koos ik voor kattensnor, korenbloem, zomeraster, goudsbloem en zinnia.

Vaste planten lopen uit

En dit vind ik zo leuk aan het begin van het tuinseizoen. Door het zachte weer is het wat vroeg, maar sommige vaste planten laten hun nieuwe blad al zien. Bij sedum vind ik dat het allerleukst: onder de bruine bloemstengels van vorig jaar zijn al nieuwe blaadjes te zien. Straks kan ik het dode materiaal afknippen en het nieuwe groen de ruimte geven.

sedum
Nieuw leven zichtbaar in de sedum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.