zaden

Voorpret in de winter: een zaaikalender maken

Lentekriebels in januari vind ik volkomen normaal. Na 21 december worden de dagen langer en ik ben daar als voorjaarsliefhebber erg gevoelig voor. Natuurlijk weet ik heel goed dat het tuinseizoen nog niet begonnen is, dus ik vermaak me nog even met de voorbereidingen. Ik maakte een zaaikalender zodat ik straks meteen aan de slag kan.

Uit ervaring weet ik inmiddels dat het in de moestuin al vroeg begint met peultjes en sugarsnaps, maar welke zaadjes daarna gezaaid mogen worden weet ik niet uit mijn hoofd. Een zaaikalender is snel gemaakt. Ik werk op een Mac en maakte in Pages met één druk op een knop een tabel. In Word kan dat waarschijnlijk ook. Daarin noteerde ik de maanden en de gewassen en daarna was het een kwestie van invullen. De periode van zaaien is uiteraard te vinden op de achterkant van zakjes zaad, in tuinboeken of op internet.

zaaikalender moestuin
Een deel van mijn zaaikalender voor de moestuin dit jaar.

In de vakjes schreef ik bijzonderheden, zodat sommige zaadjes niet in het begin maar halverwege of aan het eind van een maand in de grond gaan. Sommige soorten moeten of kunnen binnen voorgezaaid worden en ook dat is handig om te weten. Voor de bloemen die ik wil zaaien, maakte ik ook zo’n overzicht.

Nooit meer te laat zaaien

Ik heb er nog niet eerder mee gewerkt, maar merkte vorig jaar dat ik te laat dacht aan het zaaien van bepaalde bloemen of gewassen, omdat ik nu eenmaal niet wekelijks de achterkant van de zakjes bekijk. Ben benieuwd of het prettig werkt. Ik ben in ieder geval weer even met mijn hoofd in de tuin geweest en ik weet met één blik op mijn zaaikalender waar ik me op kan verheugen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.