winterviolen in pot

Plant in the picture: winterviolen

Als de hele tuin in rust is, kun je met winterviolen toch nog voor wat kleur in de tuin zorgen. Winterviolen zijn er in allerlei kleuren, met grote en kleine bloemen, en je kunt er maanden van genieten. Vorst is voor deze bloemen geen enkel probleem.

Zelf heb ik ze gebruikt om de pot met drie lagen bloembollen een gezellig uiterlijk te geven. Anders zou ik de hele winter tegen een pot met zand aan kijken voordat de tulpen, anemonen en irissen zich in het voorjaar laten zien. Zo’n pot met bloembollen maakte ik al eerder en het was een groot succes. In de winter geniet je van de viooltjes en de voorjaarsbollen groeien er daarna gewoon doorheen.

winterviolen in pot
Onder deze kleurige winterviolen heb ik drie lagen bloembollen geplant.

Ik vind de winterviolen met kleine bloemen het mooist en ik had dit keer mazzel: bij Welkoop waren ze aan het opruimen en kocht ik ze voor 0,50 cent per plantje. Ik nam er drie mee, waarmee de pot goed gevuld werd. Niet allemaal in dezelfde kleur, want ik kon weer eens niet kiezen.

Winterviolen zaaien zich gemakkelijk uit

Ook leuk aan winterviolen: ze zijn eenjarig, maar zaaien zich gemakkelijk uit. Ik vind gedurende het jaar overal in de tuin viooltjes, waarvan het blad gemakkelijk te herkennen is. Soms laat ik ze staan op de plek waar ze zichzelf uitgezaaid hebben, soms verplaats ik er een paar om groepjes te maken. Ook in januari zie ik her en der wat viooltjes die ik niet zelf gezaaid of geplant heb en ook deze bloeien.

Winterviooltjes.
Hier staat weer zo’n dapper bloempje, spontaan opgekomen in de tuin en vrolijk bloeiend in januari.

Bestand tegen vorst

Ik zei het al: vorst is geen enkel probleem voor winterviolen. Bij temperaturen onder nul krullen de bloemblaadjes om, maar ze ontvouwen zich weer als het kwik stijgt.

Dit zijn trouwens de voorjaarsbollen die ik in lagen in de pot heb geplant: tulpen in twee kleuren, gemengde anemonen en lage irissen. De bollen die het eerste bloeien, staan bovenin. In dit geval zijn dat de irissen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.