365 dagen kleur in je tuin

Boek ‘365 dagen kleur in je tuin’

Tuinboeken, het is toch een soort verslaving. Kun je er ooit teveel hebben? Zolang schrijvers nog onderwerpen bedenken als ‘365 dagen kleur in je tuin’ ga ik overstag. Want welke tuinier wil dat nu niet? Het boek is geschreven door Nick Bailey en staat boordevol prachtige foto’s van Jonathan Buckley.

Al op de cover word je getrakteerd op een prachtige foto van een knalrood/oranje daglelie (hemerocallis). Wat een plaatje! En dan de eerste binnenpagina… pure verleiding. Wie dit boek achteloos opent in een boekwinkel, moet sterk in zijn schoenen staan om het niet te kopen. Wees niet bang, ik zal niet elke bladzijde bespreken, maar op deze manier binnenkomen, belooft veel goeds voor de rest, of niet?

365 dagen kleur in je tuin
De kleur spat van de cover!
365 dagen kleur in je tuin
De eerste binnenpagina’s. Wie wil dit niet?

Het onderwerp komt op verschillende manieren aan bod. Zo is er onder meer aandacht voor kleur in zijn algemeenheid, voor kleurrijke planten per seizoen en voor prachtige combinaties.

365 dagen kleur in je tuin
De inhoudsopgave laat zien wat je mag verwachten van dit boek.
365 dagen kleur in je tuin
Veel inspiratie per seizoen!

De planten die een bepaald seizoen kleur geven, hebben allemaal een eigen ‘paspoortje’: een korte omschrijving van de plant, gevolgd door een lijstje waarin niet alleen hoogte, breedte en bloeiperiode worden genoemd, maar ook de ideale kleuren om mee te combineren, suggesties voor planten die een mooie combinatie met de bewuste plant vormen en een opvolgplant, een plant die de bloei overneemt.

365 dagen kleur in je tuin
Veel planten worden omschreven en voorzien van tips voor mooie kleurcombinaties.

Ik heb met dit boek op schoot een plan gemaakt voor mijn voor-/zijtuin. Het is de bedoeling dat de taxus hoog genoeg wordt om privacy te bieden aan de tuin en de serre erachter. De zon weet dit stukje tuin goed te bereiken, al is er op sommige delen van de dag ook schaduw. Een deel van de door mij uitgekozen planten staat inmiddels in de grond, maar de plantjes zijn nog niet groot genoeg om te laten zien wat het effect is van de inspiratie uit ‘365 dagen kleur in je tuin’. Maar ik koos onder meer voor de volgende combinaties:

  • Zeeuws knoopje (astrantia) en jacobsladder: rozerood en lichtblauw
  • Tranend hartje (dicentria), allium en vergeet-mij-niet: donkerrood, paars en lichtblauw
  • Nagelkruid (geum) en iris: oranje en paars

Ook de paarsblauwe akelei (Black Barlow) en de perzikkleurige Bijenweelde roos passen prima in het plan. In de loop der tijd hoop ik af en toe wat resultaat van mijn plan te kunnen laten zien. Nu is de tuin nog niet compleet, zijn de plantjes nog klein en sommige zelfs nog niet zichtbaar.

voortuin
Het gaat om dit stukje tuin. In het midden staat sinds vorig jaar een krentenboompje. Op de voorgrond de perzikkleurige Bijenweelde roos, daarachter een groepje akelei en links nagelkruid (geum), stengelloze sleutelbloem (primula vulgaris) en vergeet-mij-niet. De stokjes markeren de plek waar ik het tranend hartje (dicentra formosa bacchanal) plantte.
Voortuin

Naast alle tips over kleur in de tuin geeft de schrijver tussendoor trouwens ook wat informatie over het beschermen, ondersteunen, voeden en kweken van planten. Maar kleur staat centraal en na het bestuderen van dit boek wil je alleen nog maar de tuin in om zelf kleur aan te brengen in je tuin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.