In elke border een andere kleurencombinatie

Een tuin kan wat mij betreft niet kleurrijk genoeg zijn en kiezen vind ik moeilijk. Daarom heb ik besloten om elke border een eigen kleurencombinatie te geven. Zo krijgen alle kleuren een plek, maar wel in combinaties die ik heel mooi vind.

Ik val soms als een blok voor kleurencombinaties en de mooiste wil ik nu toepassen in mijn tuin. Ik kan in de achtertuin verschillende combinaties maken. Deze vind ik nu echt mooi:

  • Oranje, roze en paars
  • Oranje, geel en wit
  • Roze, paars en rood
  • Geel, wit en paars
Een collage van de kleurencombinaties. Foto’s: 365 dagen kleur in je tuin.

Inmiddels heb ik een plan gemaakt waarbij ik vaste planten en eenjarigen heb verdeeld over de borders, op basis van kleur en standplaats. Mijn tuin ligt op het zuidwesten dus ik heb veel zon. 

Oranje, roze en paars in volle zon

Deze kleuren ga ik toepassen in de border naast ons huis. Vanuit de serre kan ik deze strook zien. Achterin de border staan (overwegend groenblijvende) struiken als erfafscheiding. Verder staan er onder meer: pioenroos, ooievaarsbek, nagelkruid, kokardebloem, roze struikroos, vuurpijl en crocosmia.

Helaas heb ik geen goede foto’s die een overzicht geven van dit deel van de tuin, maar het gaat om de strook naast de serre. De border is langer dan je op de foto ziet. 
Dit is in diezelfde border, maar later in het seizoen.

Ik wil hier wat meer toefjes paars toevoegen voor extra contrast. In een ander deel van de tuin staan wat paars bloeiende planten die hier naartoe kunnen verhuizen. Verder heb ik zaad in huis van verschillende eenjarigen die hier goed kunnen staan, zoals cosmea, zomerviolier, trechtermalva en kattensnor. 

Oranje, geel en wit in volle zon

Deze kleurencombinatie ontstond toevallig elders in de tuin. Daar had ik een witte phlox naast een rudbeckia geplaatst en dat vond ik prachtig. Later verschenen er nog wat slaapmutsjes (escholtzia). Die kleurencombinatie ga ik nu gebruiken in het perkje naast ons zonnigste terras, dicht bij het huis. Er staan twee catalpa’s, maar die werpen gelukkig geen schaduw op dit perkje. Er staat nu van alles: tijm, rozemarijn en oregano, kattenkruid, dropplant, rode valeriaan en roze lupine. Het meeste ga ik verplaatsen. Sommige planten die geel, wit en oranje bloeien heb ik al en andere ga ik zaaien: goudsbloem, oostindische kers, Afrikaanse goudsbloem, ganzenbloem en afrikaantjes.

Het gaat om dit strookje, onder twee catalpa’s. Smal, maar uit ervaring weet ik dat er voldoende ruimte is om er iets leuks van te maken.

Roze, paars en rood in halfschaduw

De border met de meeste schaduw (alleen zon aan het eind van de middag) is roze, paars en rood. Dat is ontstaan in het tuincentrum, toen ik planten zocht voor halfschaduw. Er stonden al een blauwpaarse hortensia en een roze phlox paniculata. Ik had er al eens een sedum, vrouwenmantel en ooievaarsbek in gezet. Later voegde ik ruit, Japanse anemoon, schildpadbloem, een rood struikroosje, roze astilbe en herfstaster toe. In de zomer stonden er ook twee dahlia’s in donkerrood en donkerroze. Ik ga boerenorchidee zaaien en die levert wat extra paars op. Deze eenjarige kan prima in de halfschaduw staan. 

Dit geeft een aardig beeld van de border die alleen aan het eind van de middag zon krijgt. De buxus is inmiddels verdwenen.

Geel, wit en paars in volle zon

Ook zo’n knallende combi! Bloemen in deze kleuren wil ik bij elkaar zetten rond het terras dat tussen het kippenhok en mijn moestuinbakken ligt. Rudbeckia steelt hier al een paar jaar de show, net als een witte phlox paniculata. Verder staan er onder meer een lila sering en een paarse vlinderstruik. De basis is dus goed, maar de roze pioenroos gaat waarschijnlijk verhuizen, net als de sedum. De herfstaster die nu in de halfschaduw staat, zal waarschijnlijk veel beter bloeien als ik hem hier in de zon zet en dan heb ik meteen weer wat paars toegevoegd. De Afrikaanse goudsbloem die ik ga zaaien, zal hier ook mooi staan!

Het ronde terras bij het kippenhok, met rondom ruimte voor planten. Door de ligging van de tuin, bomen en struiken komt het kippenhok in de loop van de dag in de schaduw, terwijl dit terras en mijn moestuinbakken in de zon blijven. Ideaal. 
Hier is goed het achterste deel van dit plantenvak te zien.
Vanaf het ronde terras naast het kippenhok.

Kleurenspektakel in halfschaduw

En dan heb ik nog een strook aan de achterkant van de tuin. Er staan een perenboom, pruimenboom, braam, vlier en broodboom (aucuba japonica) in, maar ook daglelies in oranje en geel, kattestaart, kluwenklokje en bergamotplant. Sommige planten zijn misschien heel geschikt als toevoeging aan mijn kleurencombinaties, andere mogen hier samen een kleurrijke chaos vormen. 

De achterste border in de tuin. Links meer schaduw dan rechts.
Dezelfde border, de andere kant op gefotografeerd en in een ander seizoen.

Tuinplannen maken, ik hou ervan!

Heb jij al leuke plannen voor het nieuwe seizoen?

4 gedachtes over “In elke border een andere kleurencombinatie”

  1. Graag wil ik je laten weten dat ik vanavond enorm van jouw site heb genoten. Leuke weetjes, eerlijke omschrijvingen van wat wel en niet goed gaat met het opkweken van plantjes, de liefde voor kippen. Kortom: voor mij was er veel feest van (h)erkenning. Dankjewel voor deze mooie avond!

    1. Hoi Marleen,

      Wat ontzettend leuk dat je me dat laat weten! Tante Tuin is ook bedoeld als inspiratiebron, omdat ik zelf graag inspiratie vind bij anderen. Echt heel fijn dat je de moeite neemt een berichtje te sturen!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.