Het is toch nog echt winter geworden, compleet met sneeuw! Ik houd er wel van, maar mijn kippen vinden het een stuk minder geslaagd. De meeste kippen (op een paar sierrassen na) kunnen prima tegen kou, maar je kunt wel met een paar dingen rekening houden.
Kippen hebben karakter en ze reageren dan ook niet allemaal hetzelfde. Het schijnt dat sommige het leuk vinden om in de sneeuw rond te stappen of zich er in ieder geval weinig van aantrekken, andere blijven liever binnen. Nelly, Pepper en Olive behoren tot de laatste categorie. Zondagochtend zijn ze wakker geworden in een witte wereld en misschien hebben ze even hun koppies door het luikje gestoken, maar ze zijn de hele dag niet buiten geweest. Ook vandaag blijven ze binnen.
Schuilen in het nachthok
Vanwege de harde wind is ook de grond in de buitenren bedekt met een laag sneeuw. Misschien zouden ze daar best in willen lopen, maar de harde wind maakte het er niet aantrekkelijker op. Nu het vriest is de gevoelstemperatuur door die harde wind nog een stuk lager dan de werkelijke temperatuur. Beschutting vinden ze nu alleen in het nachthok. Deze is dubbelwandig en isoleert dus een beetje. Dat betekent overigens niet dat het er niet vriest. In de loop van de dag koelt het er verder af doordat het luikje open staat. Maar ze zitten wel uit de wind en dat scheelt natuurlijk enorm. Ik heb bovendien wat extra zaagsel op de bodem gelegd en ook stro toegevoegd, in de hoop dat ze hier wat extra warmte in kunnen vinden.
Elkaar warm houden
’s Nachts zitten ze samen op stok en ik neem aan dat ze dan elkaar opzoeken. Ik heb geen camera in mijn nachthok (misschien komt het er ooit nog eens van) en weet het dus niet zeker, maar kenners zeggen dat ze elkaar warm houden met hun lichaamswarmte. Als het luikje ’s morgens net open is, ben ik in ieder geval verbaasd over de warmte die ze met z’n drietjes geproduceerd hebben. Wel blijven ventileren trouwens! Lage temperaturen zijn voor kippen minder schadelijk dan vocht.
Eten en drinken
Hun voer- en watertonnetjes hangen normaal gesproken in de buitenren en daar willen ze nu niet zijn. Ik heb beide dus in het nachthok gezet. Niet ideaal, want de dames hebben het zand onder hun zitstok, het zaagsel en stro inmiddels flink door elkaar gehusseld. Voer- en watertonnetje zaten daardoor vol zaagsel en stro en aan het voer kon ik zien dat ze er niet van aten. De kippenkorrel zit nu dus in een schaaltje en daar wordt enthousiast uit gegeten. Het watertonnetje heb ik op twee bakstenen gezet en het water blijft nu schoon. ’s Middags geef ik ze een handje gemengd graan voor extra koolhydraten.
Bevroren drinkwater kippen
In het nachthok bevriest het water uiteindelijk wel een beetje, maar er blijft genoeg water over om te drinken. Als het watertonnetje buiten hangt, is het na een nachtvorst soms bijna massief gevuld met ijs. Ik haal het water overigens aan het eind van de middag uit het nachthok omdat het er ’s nachts te vochtig zou kunnen worden. De condens kan bevriezen op de lellen en kammen. Ik neem het tonnetje mee naar binnen en zet de volgende dag weer vers water in het hok. Er zijn overigens systemen waarmee je het water net voldoende kunt verwarmen om te voorkomen dat het bevriest, maar daarvoor heb je stroom nodig en dat heb ik niet in de buurt van het kippenhok.
Hok schoonhouden
Het hok schoonhouden gaat nu minder gemakkelijk dan ik gewend ben. Elke dag ruim ik de poepjes onder de zitstok op, die vallen in wit zand en zijn dus eenvoudig met een kattenbakschepje op te ruimen. Maar ze hebben nu dus een puinhoop gemaakt van hun bodembedekking waardoor er nu zaagsel en stro aan vastplakken. En ze zitten er de hele dag, dus het is meer dan na een nachtje slapen. Nou ja, na deze kou zal ik het hok weer uitgebreid schoonmaken.
Hey hallo,
Wat een leuke site,
Wat we ons afvroegen is heb je miss een bouwtekening van je mooie kippenhok?
En waarvan is het gemaakt?
Mvg Angela Van Strien