Mijn tuin in de winter

Mijn tuin overwintert dit jaar een beetje anders dan voorgaande jaren. Ik was nooit een voorstander van een strak aangeharkte wintertuin, maar nu ruim ik bewust nóg minder op.

Natuurlijk is dat deels gemakzucht. Ik tuinier graag als er nog wat moois te verwachten is. Aan het eind van de zomer is dat voorbij en hoor je mensen wel eens zeggen dat ze hun tuin winterklaar maken. Daarmee bedoelen ze over het algemeen: afgevallen blad verwijderen, uitgebloeide planten afknippen en voor de laatste keer onkruid verwijderen.

Ik heb daar geen zin in en lees steeds vaker dat mijn gemakzucht enorm gewaardeerd wordt door de dieren in mijn tuin en dat de bodem ervan profiteert. Veel meer argumenten heb ik niet nodig om de boel de boel te laten en binnen met een kopje thee te kijken naar de natuurlijke processen die zich in de herfst en winter afspelen.

De tuin in de winter
Hoewel de tuin dus niet is opgeruimd voor de winter, vind ik het er nog best goed uitzien. Dat kan ook met het zonnetje en de blauwe lucht te maken hebben.

Blad in de border

Maar voor het zo ver was, stak ik toch nog even mijn handen uit de mouwen. Het blad, dat maar bleef vallen, verwijderde ik van het gras want dat zou het gras verstikken. Een deel harkte ik in de border en een deel verdween in de gft-container. In de border vormt het een mulchlaag. Het beschermt planten tegen kou en voorziet de bodem van voedingsstoffen. Regenwormen maken er de mooiste compost van, in de vorm van regenwormpoepjes, en vogels spitten naar hartenlust tussen de bladeren omdat er lekkere beestjes onder zitten.

Herfstblad in de borders
Heel veel blad in de borders.

Kikkers en egels

Ook andere dieren zijn blij met deze deken van bladeren. Toen ik wat blad wilde opruimen, sprong er een kikker uit. De rest heb ik toen maar laten liggen, blijkbaar vinden kikkers dit een heerlijke plek om te overwinteren. Verder vulde en bedekte ik een egelmand met bladeren. Hopelijk wordt ook daar dankbaar gebruik van gemaakt.

De laatste tuinklussen

Ik snoeide wel de braam, framboos, vlierbessenstruik, klimop en de hazelaars. In de moestuinbakken verwijderde ik onkruid en de knollen van dahlia’s, lelies, gladiolen en canna zijn opgegraven om in de garage te overwinteren.

Lege moestuinbakken.

Uitgebloeide bloemen van vaste planten

Voor het eerst liet ik uitgebloeide bloemen van vaste planten staan. De stelen van bijvoorbeeld phlox, rudbeckia, sedum en liatris zorgen ervoor dat ik in het voorjaar nog weet waar deze vaste planten staan, maar veel uitgebloeide bloemen schijnen ook zaadjes te bevatten voor vogels. De tuin oogt bovendien minder kaal en de planten zien er prachtig uit met een laagje rijp.

Rijp op de uitgebloeide rudbeckia en sedum.
Mooi toch?

Onkruid

Een mooi geschoffelde border is fijn, maar ik heb besloten het bodemleven niet te verstoren en te accepteren dat ik in het voorjaar misschien iets meer moet doen. Gelukkig zie ik het meeste onkruid nu niet, vanwege die deken van bladeren 😉

Conclusie: wie liever niet tuiniert in de herfst doet de natuur en zichzelf een groot plezier door de tuin een tijdje met rust te laten.

Een gedachte over “Mijn tuin in de winter”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.