Een minivijver maken, mét kikkers en waterlelies!

Water in de tuin is prachtig, maar een vijver vraagt ruimte en onderhoud. Als je toch wilt genieten van waterlelies en een fijn plekje wilt bieden aan kikkers, is een minivijver misschien iets voor jou. Ik legde hem vorig jaar aan en geniet er enorm van.

Mijn eerste minivijver was een speciekuip. Dit jaar verruilde ik die voor een groter exemplaar: een drinkbak voor paarden die ik bij Welkoop kocht. Hij heeft een inhoud van 90 liter. Dat is trouwens nog steeds te klein om er vissen in te laten zwemmen. Het water warmt snel op en er zit te weinig zuurstof in zo’n kleine bak.

De nieuwe, grotere kuip naast mijn vorige vijvertje, voordat ik hem heb ingegraven.

Vijversubstraat

Graaf een groot gat, zet de kuip erin en zorg dat hij waterpas staat. Doe er  daarna vijversubstraat in, dit zijn poreuze steentjes waar micro-organismen zich aan hechten en zij zorgen voor helder water in je vijvertje. Daarna vul je de bak met water en laat je het een tijdje staan. Het substraat kan gaan drijven en het water kan eerst wat troebel zijn, maar dat zakt snel genoeg. Ik heb begrepen dat het substraat jarenlang gebruikt kan worden. In het voorjaar even afspoelen als je je vijvertje schoonmaakt en het kan er weer een heel seizoen tegen.

Stapel stenen

Stapel wat stenen op elkaar en zorg dat de bovenste steen boven het wateroppervlak uit komt. Beestjes die per ongeluk in het water terechtkomen, kunnen er via deze weg uit klimmen en andere dieren gebruiken de stenen als opwarmplek of drinkplaats. Zet vervolgens een waterlelie op de bodem. Let er bij de aanschaf op dat je een kleine variant koopt, te herkennen aan de toevoeging ‘pygmea’. Een grote soort kan je minivijver overwoekeren.

Nymphea pygmea, een kleine waterlelie.

Feest voor dieren

Mijn minivijver wordt bezocht door katten, zij drinken er graag uit. Ook onze eigen Morris loopt ’s morgens meteen naar het vijvertje om te drinken. Veel lekkerder dan water uit je drinkbakje! Wespen zitten graag op de stenen of op het blad van de waterlelie om te drinken en er zitten bijna elke dag kikkers in het water. Soms wel vier tegelijk.

Kikkertje hangt lekker in het water naast mijn mooie waterlelie.
Een stapeltje stenen wordt door veel dieren wel gewaardeerd.

Waterlelie verzorgen

De waterlelie doet het geweldig. Ik heb hem afgelopen winter in een emmer met water in de garage gezet en in het voorjaar terug gezet in de minivijver. Daar vormde hij al snel weer knoppen. In mijn grotere vijver lijkt hij nog meer knoppen te vormen. Of dat door de extra ruimte komt of doordat de plant inmiddels wat ouder en groter is, weet ik niet. Uitgebloeide bloemen knip ik af en als het wateroppervlak te veel bedekt is door bladeren, knip ik die ook af.

Zuurstofplanten

Ik las ooit dat het verstandig is een zuurstofplant in een minivijver te plaatsen. Dat heb ik nu twee keer geprobeerd, maar beide keren ontstonden al snel groene draden in het water. Die zijn te verwijderen door een bamboestokje rond te draaien in het water, maar na het verwijderen van de zuurstofplanten heb ik er veel minder last van. Ik houd het dus bij die ene waterlelie.

Nu heb ik nog één wens ten aanzien van mijn minivijver: een mooie rand van klinkertjes er omheen zodat je de zwarte rand van de bak niet meer ziet.

5 gedachtes over “Een minivijver maken, mét kikkers en waterlelies!”

 1. Beste
  Hoe groot is de nieuwe bak? van diameter en hoogte?
  Ikzelf heb ook een waterlelie in een minivijver maar lukt niet zo goed!

  Alvast dank, mvg, Martine

  1. Hoi Martina, het is een speciekuip van 90 liter. De diameter en diepte weet ik niet. Staat jouw minivijver op een zonnige plek? Dat is volgens mij wel een voorwaarde voor bloei. Succes!

 2. hai, heb je de rand van klinkers er al omheen gemaakt? ik heb nu ook een speciekuip ingegraven en had een waterlelie van de kruidvat gekocht maar het zou kunnen dat het een grote lelie is, gewoon maar proberen dan? en voor de egel, wat kan ik daar voor neerleggen zodat hij goed kan drinken? ik zoek ook nog een natuurlijk afwerking van de rand. misschien dakpannen?

  1. Bedankt voor je bericht op Tante Tuin en wat leuk dat je ook een minivijver hebt gemaakt met een speciekuip!

   De rand heb ik nog niet afgewerkt met klinkers. Misschien komt het er ook niet meer van, want dat maakt het een stuk lastiger om iets aan de minivijver te veranderen. We hebben de tuin onlangs wat opgehoogd en nu moet de speciekuip dus ook wat hoger geplaatst worden. Dat zou niet kunnen met een stenen rand. Dakpannen zijn misschien wel leuk als randwerking! Veel beestjes, zoals kikkers, padden en salamanders zullen daar ook graag onder schuilen.

   Voor dieren die de vijver bezoeken heb ik een paar bakstenen en een paar sierkeien op elkaar gestapeld in het water. Er zitten ook vaak insecten op die daardoor makkelijk kunnen drinken.

   Of de grote waterlelie bij de minivijver past, kun je inderdaad alleen maar ontdekken door het te proberen 😃

   Veel plezier van het leven in je minivijver!

 3. Hallo Tante tuin,
  Wat ontzettend leuk zo een kleine waterplek in de tuin.
  Op wat voor plek heb jij de mini vijver geplaatst? Ik lees dat zon nodig is voor bloeiende lelies maar dat zon ook zorgt voor veel algen. Hoeveel direct zonlicht valt er bij jou op het water?

  Groetjes Lucienne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.