Tuinplannen maken

Een paar maanden in het jaar valt er weinig te tuinieren, maar dat biedt je wel mooi de kans om plannen voor het nieuwe seizoen te maken. Ik vind dat heerlijk: op een winterse dag comfortabel binnen zitten met wat tuinboeken en wegdromen bij kleurrijke bloemen, groente en fruit uit eigen tuin. Misschien vind je het leuk om hier alvast mijn tuinplannen te zien. Kom dan later zeker nog eens terug om te kijken hoe het staat met de uitvoering.

In de notities van mijn telefoon staan altijd ideeën voor de tuin, vooral namen van planten en struiken die ik interessant vind. Daar heb ik eerst maar eens wat orde in aangebracht, het was een zooitje. Daarna heb ik wat ‘rubrieken’ aangemaakt om alles gedurende het seizoen gemakkelijk terug te vinden. In mijn geval gaat het om bostuin, bloementuin, voortuin, moestuin, voorzaaien, koude kas, groente en kruiden in potten, bloemen zaaien en thee. Over de bostuin lees je meer in mijn artikel over mijn favoriete tuinboek: Tuin Smakelijk! De rubriek ’thee’ is ontstaan naar aanleiding van een ander fijn boek: Theetuin van Modeste Herwig. Daar zal ik later een artikel aan wijden.

Bostuin

Vorig jaar heb ik een begin gemaakt met de bostuin, een strook achterin de tuin met fruit en nuttige bloemen. Op basis van het boek Tuin Smakelijk! noteerde ik welke planten hier goed samengaan en ik interessant vind. Ik zou hier bijvoorbeeld graag een rabarber planten, maar ook knoflook, bieslook, allium, hyssop en komkommerkruid.

Bloementuin

We hebben al veel vaste bloeiende planten in de tuin gezet, zoals rudbeckia, daglelie en phlox. Ook had ik al wat dahlia’s en gladiolen, maar daar wil ik er meer van. Er zijn zoveel mooie soorten en ze zorgen maandenlang voor kleur in de tuin, ook als veel andere bloemen al uitgebloeid zijn. Op jacht naar mooie najaarsbollen dus. Verder overweeg ik een klimroos te planten bij de kippenren.

Boeketten maken met bloemen uit eigen tuin vind ik geweldig. Dit jaar hoop ik meer soorten toe te voegen.

Voortuin

Aan de voortuin hebben we afgelopen najaar al veel gedaan. Er stonden teveel verschillende soorten vaste planten in en die hebben we vervangen door vakken met slechts één soort. Zo is er een deel met wilde tijm, plantten we nagelkruid onder de viburnums op stam en een rand lavendel onder het raam. De mooiste vaste planten hebben uiteraard een nieuw plekje gekregen.

Verder werd een coniferenhaag tussen ons en de buren vervangen door skimmia’s. Aan onze kant van de oprit is nog een flinke strook overgebleven die we willen opvullen met een bodembedekker. Dat wordt waarschijnlijk een zonneroosje (Helianthemum). We hebben er al één in de achtertuin (Lawrenson’s pink) en die vormde snel een flink tapijtje, dat groen blijft en heel lang bloemen geeft. We willen in de voortuin ook graag een boom planten, maar weten nog niet welke.

Moestuin

Voor de moestuin heb ik bekeken welke zaadjes ik nog heb en welke groente ik graag zou willen kweken. Hierbij vond ik het vooral prettig om op een rijtje te zetten welke groente voorgezaaid moet worden, zoals courgette, pompoen, paprika, jalapeños en cherrytomaten, en welke soorten wanneer in mijn moestuin geplant of gezaaid kunnen worden.

Vorig jaar kreeg ik jalapeños die mijn vader had gezaaid. Dit jaar zaai ik ze zelf.

Koude kas

Als ik er een mooi plekje voor kan vinden, koop ik dit voorjaar een kleine koude kas op poten. Dan kan ik eerder beginnen met zaaien en ook langer doorgaan in het najaar. Ik heb uitgezocht welke groenten hiervoor geschikt zijn.

Groenten en kruiden in potten

Ook hier ben ik aangestoken door Tuin Smakelijk! Vera Greutink, de schrijfster van Tuin Smakelijk!, geeft in haar boek een paar leuke voorbeelden van kleine groentetuintjes in pot. Haar combinatie van onder meer palmkool, snijbiet, sla, dille en citrusafrikaantje vind ik prachtig. Ook hier werken de verschillende soorten goed samen om nuttige insecten aan te trekken en schadelijke op afstand te houden.

Een foto in het boek Tuin Smakelijk! van groenten en kruiden in potten.

Bloemen zaaien

Ik ben gek op wilde bloemenmengsels en heb wat namen van een- en tweejarigen op een rijtje gezet die je gemakkelijk zou kunnen zaaien. Klaprozen, zinnia’s, duizendschoon, cosmea, leeuwenbek, stokrozen… ik kan me nu al verheugen op een tuin vol bloemen, bijen en vlinders.

Theetuin van Modeste Herwig, ook een geweldig tuinboek.

Thee

Zoals beloofd besteed ik later nog eens een heel artikel aan het boek Theetuin. Nu noteerde ik alvast een paar soorten waarvan ik deze zomer hopelijk een lekker bakkie thee kan zetten: verschillende soorten salie bijvoorbeeld, rozemarijn, tijm, goudsbloem, lavendel, dropplant en moerasspirea. Ik ben benieuwd. Deze soorten plant ik zoveel mogelijk bij het terras dichtbij de keuken. Een aantal mediterrane kruiden kan misschien in potten op een rekje naast de keukendeur. De warmte van die zuidmuur levert vast een goede oogst op.

Ben jij al plannen aan het maken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.