Mijn tuin in juni

We gaan van maandoverzicht naar maandoverzicht. Tussendoor zou ik het liefst leuke artikelen over mijn tuin en kippen schrijven, maar het ontbrak me de laatste tijd aan inspiratie. Het had ongetwijfeld iets met corona te maken, maar het belangrijkste is dat ik steeds meer zin heb om de draad op te pakken.

Geen tuininspiratie in juni, hoe is het mogelijk? Ik liet de peultjes verdrogen en zaaide minder dan ik van plan was, maar genoot gelukkig wel van bloemen die verschenen en groenten die het ook met weinig verzorging van mijn kant prima deden. Het resultaat zie je in dit overzicht.

Clematis Princess Diana kocht ik vorig jaar en bloeide dit jaar voor het eerst. Een plaatje!! 
Ook mijn waterlelie (nymphea pygmea) doet het weer fantastisch.

Waterlelie in minivijver

In mijn minivijver (een speciekuip of drinkbak voor paarden) staat een kleinbloemige waterlelie. Dat vind ik een absolute aanrader voor zo’n kleine vijver. In het voorjaar heb ik het water uit het vijvertje gehaald, het substraat schoongespoeld, de waterlelie terug gezet en de bak opnieuw gevuld. Tijdens mijn voorjaarsschoonmaak verstoorde ik een kikkertje, die vervolgens onder een plant wachtte tot ik klaar was. Al snel zag ik hem weer op zijn favoriete steen zitten.

Mijn minivijver staat een groot deel van de dag in de zon, waardoor ik wel wat last heb van algengroei, maar dat is gemakkelijk opgelost met een bamboestok. Daarmee roer ik door het water, zodat de groene draden zich er omheen wikkelen.

Deze kikker heeft geduldig gewacht tot zijn vijvertje schoon was.

Veel bloemen in de tuin

Natuurlijk stond er van alles in bloei, want juni was een geweldige maand met veel zon. Het werd wel weer erg droog, dus ik heb met name nieuwe planten extra water moeten geven.

Deze Oostindische kers staat in mijn oude kweektafel, die voor het keukenraam staat. Een vrolijk beeld vanuit de keuken.
Het kaasjeskruid was een verrassing. Ik dacht dat deze plant verdwenen was uit mijn tuin, maar hij bleek er nog te zijn. Extra leuk!
Een nieuwe lupine in bloei.
Dit was ook zo’n leuke verrassing: een papaver van de overburen die zijn zaadjes spontaan bij ons in de tuin had laten vallen. Vorig jaar hadden we hem ook, maar toen waren het vooral enkelbloemige. Nu hadden we allemaal dubbele bloemen.

Geweldig op de vaas: duizendschoon

Hier werd ik heel blij van. Deze bloem is volgens mij een tijdje weinig verkocht omdat hij uit de mode was. Duizendschoon associeer ik met de wandelvierdaagse. Dan kreeg je toch vaak een bosje bloemen op de laatste dag? In mijn herinnering was dat vaak een bosje duizendschoon. Verder kan ik de bloemen niet zien zonder aan mijn oma te denken. Zij had ze in de tuin en noemde ze steevast duizendkoningen. Ze wist de echte naam niet of vond haar eigen verzinsel leuker. Hoe dan ook, bij die herinnering moet ik altijd lachen. Maar waar het vooral om gaat: dit zijn hele geschikte bloemen voor op de vaas! Ze hebben geen speciale behandeling nodig en doen het heel lang. Al die verschillende kleuren en patroontjes maken duizendschoon extra leuk. Ik zaaide ze overigens zelf. Dat deed ik vorig jaar al, want ze zijn tweejarig.

Mijn bloemenmengsel laat regelmatig nieuwe bloemen zien. Ze gaan wel en beetje plat liggen en het perkje is niet volledig gevuld. Maar wat zitten er mooie bloemen bij, zoals deze korenbloemen.

Courgette in speciekuip

Met het binnen voorzaaien van courgette heb ik nog geen succes gehad. Maar buiten, in een speciekuip vol potgrond lukte het wel. het plantje groeide snel uit tot ene enorme plant. Toen de eerste knoppen verschenen ging het helemaal hard. Twee dagen later had ik  grote gele bloemen en daarna de eerste courgettes. Binnenkort kan ik oogsten!

Woensdag 24 juni
Vrijdag 26 juni
Dinsdag 30 juni

Makkelijke moestuin

Deze foto is een beetje gênant…er staat wel iets in mijn moestuinbak, maar weelderig is het allemaal niet. Tot mijn verrassing doen de witlofjes van mijn vader het wel geweldig (links en rechts van de wortel op de tweede rij van voren).

Kippen

Met Nelly, Olive en Pepper gaat het goed. Olive legt overigens nog steeds geen eieren. Verder worden de nieuwe kipjes blijkbaar toch wat te zwaar om op of over het hekje te fladderen, met name Olive is behoorlijk gegroeid de laatste tijd. Mijn kleine toompje is aardig in balans. Van de pikorde is alleen iets te merken als er extra lekker eten in het spel is. Nelly en Olive, de hoogste en laagste in de pikorde, slapen wel regelmatig naast elkaar en ze nemen gezellig met z’n drieën stofbadjes. Mooi stel zo met z’n drietjes!

Het stel bij elkaar. Vergeleken met Pepper (links) en Nelly (rechts) heeft Olive nog steeds een klein kammetje. De lellen zijn wel gegroeid en worden steeds roder. Op weg naar volwassenheid.
Op een warme avond zaten we lekker buiten met een vuurtje en hadden we extra gezelligheid van de flamingo-lampjes die ik aan het kippenhok had gehangen. Inmiddels doen de lampjes het niet meer, maar we hebben er toch een keer van kunnen genieten. Op zoek naar andere leuke lichtjes!

Dat was het weer. Ik hoop in juli wat meer te schrijven. Het werk is in ieder geval wat meer in balans. Het was de afgelopen maanden ‘hollen of stilstaan’, maar dan andersom: eerst nauwelijks werk vanwege corona, daarna heel veel tegelijk.

Heb jij wel eens een tuin- of blogdip? Tips en ervaringen zijn welkom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.